Wie niet luistert naar het lichaam wordt ziek

Het afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd, beschermt ons dag in dag uit tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Daarnaast bestrijdt het kanker door voortdurend ontspoorde eigen lichaamscellen op te ruimen. Zonder een goed werkend afweersysteem kunnen we niet overleven.

Wanneer het afweersysteem faalt, kan het op allerlei fronten misgaan. Sommigen krijgen meerdere infecties, bij anderen ontwikkelt zich een kwaadaardige ziekte, burn-out of depressie.

En bij weer anderen vallen de afweercellen delen van het eigen lichaam aan en ontstaan auto-immuunverschijnselen.

Belgie telt meer dan 2 miljoen chronisch zieke mensen.

Chemische medicatie wordt dan ook aan de lopende band voorgeschreven. En eerlijk, het gaat erger worden.

De continue onderdrukking van een (pijn)symptoom in het lichaam zal onherroepelijk voor een disbalans zorgen ergens anders in het lichaam.

Wij luister niet meer naar wat ons lichaam te vertellen heeft.

We zijn tegenwoordig zo druk en gaan maar door, waardoor we soms belangrijke signalen van ons lichaam gewoon negeren. Totdat je genoodzaakt bent te luisteren. Maar wil jij het zover laten komen?

Veel aandoeningen in ons lichaam worden veroorzaakt door of zijn een indirect gevolg van een opeenstapeling van emoties.

Het leven doet pijn. Het leven heeft bijwerkingen die onze ziel pijn doen en ons lichaam ziek maken.

Wat kunnen we doen?

Hoe kunnen we omgaan met deze keiharde realiteit?

Emotionele of psychische pijn manifesteert zich in het lichaam.

Een niet-gediagnosticeerde depressie zal verborgen blijven, maar toch duidelijk aanwezig zijn in degene die eraan lijdt.

Een spierverslapper zal van geen enkel nut zijn bij rugpijn of buikpijn.

De persoon zal een specialist opzoeken om te klagen over zijn kwaal, over die problemen met zijn darmen waardoor hij bijna niets meer kan eten…

Wat kun je doen? Ten eerste moet je zelf de verantwoordelijk nemen.

Maar hoe kun je de ziel helen?

Wees je bewust van alles dat er om je heen gebeurt en hoe bepaalde dingen jou beïnvloeden.

Soms geven we meer toe dan we zouden moeten. We accepteren dingen die tegen onze waarden ingaan. Uiteindelijk raken we verwikkeld in giftige relaties en realiseren we ons dit pas als het te laat is.

Zorg voor jezelf, analyseer wat er om je heen gebeurt en kijk goed naar hoe dit jou beïnvloedt. Zelfkennis is van cruciaal belang om depressie het hoofd te kunnen bieden.

Wees niet bang om hardop te uiten wat jou kwetst.

Als je het altijd maar voor je houdt en opkropt wanneer iets je dwars zit en invloed op je heeft, dan zal deze zorg uiteindelijk omslaan in een lichamelijke pijn.

Accepteer het, uit het, zoek hulp en begin aan een proces van verandering en aanpassingen om dat felbegeerde welzijn te bewerkstelligen.

Die rust van de ‘ziel’, waar ieder van ons recht op heeft.