Uncategorized

MOVEMENT PREPARATION

MOVEMENT PREPARATION

Denk aan Movement Prep alsof je een paar minuten de tijd neemt om je auto op te warmen die de hele nacht in een koude winter buiten heeft gestaan.

Het eindresultaat zal een vooruitgang zijn in mobiliteit, flexibiliteit en stabiliteit, bovenop de groei in snelheid en krachtinspanning.

Als coach ben ik grote fan om voor je trainingen dynamisch te gaan stretchen.

Dynamisch stretchen zorgt voor activatie van bepaalde spierketens. Net die activatie zal ervoor zorgen dat tijdens je komende training alle spieren in harmonie zullen werken.

Wat doen de Movement Preparations?

 Ze mobiliseren alle kleine spieren rondom je gewrichten die helpen om je gewrichten bij elkaar te houden zodat deze door hun functie het gewricht kunnen stabiliseren. Bij vrijwel alle mensen is op zijn minst één spiergroep compleet uitgeschakeld.

Dit kan tot gevolg hebben dat andere delen van het lichaam moeten compenseren, wat uiteindelijk lijdt tot blessures. Een voorbeeld hiervan is een van de kleinere spieren in je heupen, gluteus medius, die als hij niet geactiveerd is, zal leiden tot onderrug problemen, knie problemen en een stijve rug. Het is alsof iemand de schakelaar heeft omgezet, waardoor deze kleine spieren geen prikkel meer krijgen en uitgesloten worden voor het meedoen in de beweging.

Een verschil tussen traditioneel statisch stretchen en Movement Preperations is dat het doel van het traditioneel stretchen is, om je spieren te ontspannen. Bij Movement Prep ga je jouw spieren juist contraheren, ook wel het activeren van de spieren, door ze aan te spannen.

 Laten we je billen gebruiken, die wij liever benoemen als jouw gluteus maximus of meestal afgekort naar je “glutes.” Neem even de tijd en span je linker bil aan gevolgd door de rechter. Aardig makkelijk, toch? Toch activeren de meeste mensen, zelfs professionele atleten, niet altijd hun glutes. Het resultaat, zij maken nooit volledig gebruik van deze enorm sterke spieren die een groot deel horen uit te maken van je dagelijkse bewegingen.

In het dagelijks leven zitten wij grotendeels van onze tijd op onze glutes, wat er voor zorgt dat de tegenoverliggende spier -de heupbuigers- kort en inactief wordt. De neuromusculaire relatie van deze antagonisten staat bekend als reciprocal inhibition, wat een mooi woord is om te zeggen dat wanneer een spiergroep contraheert, de andere spiergroep ontspant. When one fires, the other reloads. Movement Preperations is het in gang brengen van reciprocal inhibition. De Movement Prep routines maakt deze spieren wakker en niet alleen voor je training. Zij zullen actief blijven voor de rest van de dag.

Movement Preps zijn binnen mijn visie van coaching een belangrijk onderdeel van de warming-up. Vaak wordt de warming-up over geslagen wat uiteindelijk kan leiden tot blessures en suboptimale prestaties en resultaten.

 Het is van essentieel belang dat je het lichaam klaarmaakt om te gaan trainen. Niet alleen het verhogen van je hartslag, bevorderen van de bloedtoevoer naar de spieren en het verhogen van de lichaamstemperatuur zijn van belang, maar ook het verbeteren van het neuromusculaire systeem in spierketens, ofwel het samenspel tussen spier en zenuw. 

MOVEMENT PREPARATION Meer lezen »

Adem jezelf gezond

Adem jezelf gezond

Bij alle fysieke en mentale klachten die je ervaart, denk je waarschijnlijk niet meteen aan de adem als mogelijke remedie. Laat staan als mogelijke oorzaak. Toch speelt je ademhaling waarschijnlijk een grotere rol dan je denkt. Verander je adem, verander je leven. Klinkt cliché, maar het is een (wetenschappelijk onderbouwd!) feit. 

Wanneer je bewust de manier waarop je ademt stuurt, resulteert dit in minder gevoelens van stress en angst, een scherpere geest, een energieker lijf en het verbetert zelfs je immuunsysteem.

Wanneer was de laatste keer dat jij bewuste aandacht schonk aan je ademhaling? Probeer eens, terwijl je dit leest, heel even te stoppen. Ogen dicht, rug recht, ontspan. Adem nu vijf tellen langzaam in door je neus. Houd je adem vijf tellen vast, blijf ontspannen. Adem dan vijf tellen langzaam uit door je neus, ontspan je lichaam nog een beetje meer. Hoe voel je je nu? Relaxter? Meer kalmte? Misschien wat alerter?
 

Bewust ademwerk heeft veel onmiddellijke fysieke, emotionele en cognitieve voordelen. Zo kalmeer je door bewust te ademhalen zowel je zenuwstelsel als je spierspanning, wat zorgt voor minder gevoelens van angst, onrust en stress. Het verbetert daarnaast ook je slaap, je concentratie, je spijsvertering en je bloeddruk. Allemaal instant benefits, die uiteraard krachtiger worden op langere termijn.
Onderzoek laat bovendien zien dat ademwerk meer voordelen heeft op langere termijn.

Je ademhalingssysteem is direct gelinkt aan mentale en emotionele functies in je brein. Er zit een soort ‘ademhalingspacemaker’ in je brein die reageert op hoe jij ademt. Zo beïnvloed je met je adem direct hoe je brein reageert en welke emoties jij ervaart. Adem je snel en oppervlakkig, dan zal je je eerder angstig, gestrest en opgejaagd voelen. Adem je kalm en regelmatig, voel je eerder liefdevol, kalm en tevreden. Deze emotionele staten zijn dus bewust te sturen, met je adem!


Bewust ademhalen is simpel gezegd: je bewust zijn van je in- en uitademhaling. Op zo’n manier dat je je volledige longcapaciteit gebruikt. Dat klinkt simpel, maar je bent je over het algemeen niet bewust van hoe je ademt. Je doet het automatisch. Je leert, als je een beetje een goede biologieleraar hebt gehad, dat de longen zuurstof opnemen en kooldioxide afgeven, maar veel verder dan dat gaat het meestal niet. Dat je met een bewuste, volledige ademhaling ook je hartritme positief beïnvloedt, je emoties reguleert of je lymfestelsel stimuleert, is voor velen onbekend terrein.


Hoe kan een bewuste ademhaling je immuunsysteem versterken?
Wetenschappelijk gezien reguleert een gecontroleerde ademhaling je stressreactie. Wanneer je je gestrest voelt, wordt je immuunsysteem onderdrukt, omdat stress de lymfocyten (de witte bloedcellen die helpen bij het bestrijden van infecties) van het lichaam vermindert. Hoe minder lymfocyten in je bloed, hoe vatbaarder je wordt voor verkoudheid en andere virussen en ziekten. Je kunt het in feite zo zien: stress = verlaagd immuunsysteem. Door bewust en gecontroleerd te ademen, ben je echter in staat je stressreactie te reguleren, waardoor je uit die vaak hardnekkige ‘vecht-of-vlucht’-modus kan komen.


Bewuste ademhaling voor je lymfestelsel
Ademhaling is ook essentieel voor het reguleren van je lymfestelsel. Dat is het netwerk van weefsels en organen in je lichaam dat helpt je lichaam te ontgiften door het transport van lymfe, een vloeistof die krachtige infectiebestrijdende witte bloedcellen bevat. Zoals het hart bloed door het lichaam pompt, zo pompen diepe, bewuste ademhalingen de lymfevloeistof door het hele lichaam. Dit verbetert je immuniteit. Dit kan je voor elkaar krijgen door het regelmatig en consistent doen van ademhalingsoefening. Daarnaast helpt het om tussendoor zo bewust mogelijk te ademen. Ademwerk kan op die manier een vorm van (preventieve) geneeskunde zijn, adem jezelf gezond!’ 
 

Adem jezelf gezond Meer lezen »

Samen zijn is belangrijk!

Samen zijn is belangrijk

Al vanaf onze allereerste minuten op aarde hebben we elkaar via menselijk contact nodig. Ons menselijke bestaan draait om samen. Sterker nog: onze vroege voorvaderen overleefden het niet als ze niet samen waren.

Ook in de 21ste eeuw vormt samen zijn nog steeds de kern van ons bestaan. Erbij horen Hé.. Erbij hóren. Dus niet: erbij zien, erbij voelen, erbij ruiken, erbij proeven, maar erbij HOREN.

Het belang van sporten mag daarom niet onderschat worden, zeker niet in deze tijden! In beweging blijven houdt ons fit, maakt ons gelukkig(er) én het versterkt onze weerstand en gezondheid.

Samen sporten heeft een belangrijke maatschappelijke functie, het zorgt voor verbinding en verbroedering tussen mensen. Sociale banden worden versterkt door gezamenlijk aan lichaamsbeweging te doen. Als gevolg krijgen we meer begrip en respect voor elkaar wat weer leidt tot meer acceptatie in de samenleving.

Vervolgens zorgt samen sporten ook voor intiemere persoonlijke relaties tussen individuen. Samen streven naar een collectief doel wat gepaard gaat met bloed, zweet en tranen.

Onderzoek toont zelfs aan dat sportievelingen in het algemeen meer tevreden zijn over hun eigen leven, ze hebben meer sociale contacten en nemen anderen sneller in vertrouwen. Samen lief en leed delen creëert een band.


Kom daarom zeker eens meedoen met onze fijne groepslessen 🙂

Samen zijn is belangrijk! Meer lezen »

“Je mond is om te eten, je neus is om te ademen”

“Je mond is om te eten, je neus is om te ademen”

Elke sport heeft profijt bij een betere uithoudingsvermogen. Het vermogen om je activiteit langer uit te voeren, vooral onder vermoeidheid, is iets wat we allemaal willen.

De ademhaling speelt een cruciale rol bij uiteenlopende sporten. Of je nu een marathon aan het lopen bent of aan het ping pongen . Door een verkeerde ademhaling treedt er sneller vermoeidheid op, wat je lichamelijk maar zeker ook geestelijk kan belasten.

Door heel bewust door je neus adem te halen filter je niet alleen de lucht (wat al een belangrijke reden is) maar warm je de lucht op, krijg je automatisch de juiste hoeveelheid zuurstof binnen en zorg je met voor de natuurlijke aanmaak van lichaamseigen stikstofmonoxide.

Daarnaast zorg je voor een betere balans tussen CO2 en zuurstof in je cellen. De O2/CO2 verhouding blijkt bij neusademhalers veel optimaler te zijn, waardoor het immuunsysteem krachtig ondersteund wordt. Tevens heeft de neusademhaling een positieve invloed op je lichaamshouding, je gemoedstoestand en je bloeddruk.

Mensen die door hun neus ademhalen krijgen ongeveer 60% meer zuurstof binnen dan mensen die door hun mond ademhalen. Hoe langzamer en hoe minder we inademen, hoe meer zuurstof en hoe minder melkzuur we in onze lichaamscellen hebben en ook des te lager ook onze hartslag zal zijn.

Ademhalen via de neus is een stuk voordeliger en gezonder dan ademhalen via de mond – vooral
tijdens het sporten, dus ook bij lopen. In het begin is het natuurlijk even wennen, omdat de
gemiddelde snelheid waarmee je gewend was te sporten eerst zal afnemen. Op den duur neemt je snelheid weer toe en sport je met een groter gemak dan je met mondademhaling gewend was.

Op momenten van maximale inspanning is het normaal om ook door de mond te ademen. Dit betekent het tijdelijk activeren van de “turbo” van een motor om de prestaties op een specifiek tijdstip te maximaliseren, maar net als in een Formule 1 auto kun je de turbo beter niet de hele tijd aan zetten want je verstoort uiteindelijk de CO2 / O2 balans.

Hoe meer je tijdens de dagelijkse taken neusademhaling oefent, des te gemakkelijker het is om hiervan tijdens de training te profiteren. Als je in rust slecht ademt, zul je tijdens het sporten ook slecht ademen.

“Je mond is om te eten, je neus is om te ademen”
Onze neusholte is het enige systeem dat speciaal ontworpen is om te ademen; het reinigt, verwarmt en filtert de lucht die we inademen. Mondademhaling doet dat niet. Er komt stikstofmonoxide (NO) vrij, een vaatverwijdende stof die in de neusholte wordt aangemaakt en de afgifte van zuurstof via het bloed naar de cellen bevordert.

Door neusademhaling activeren we ons diafragma: de functionele manier van ademen is het gebruik van ons middenrif. Als we „diep“ ademen, gebruiken we onze flanken, ademen we horizontaal en naar onze buik. Dit stelt ons in staat om lucht tot in de onderste lobben van onze longen te krijgen. Met mondademhaling lukt dit niet en blijft de ademhaling in de borst. Dit zorgt vaak voor verkrampingen in het gebied rond de nek, schouders en rug. Het verbeteren van ons vermogen om goed te ademen is net als het sterker maken van elke andere spier in het lichaam: hoe meer je het gebruikt, hoe beter het wordt in zijn functie.

Nog een voordeel van de neusademhaling is het aanzetten van het parasympatische zenuwstelsel. Deze toestand in het lichaam staat bekend als „rest&digest“ oftewel het rem-pedaal. Hiermee zijn we in staat om beter te herstellen, maar ook om betere beslissingen te nemen. Een snelle mondademhaling wordt met een paniekaanval geassocieerd en activeert de tegenhanger: het sympathische zenuwstelsel – het gaspedaal. Je voelt je opgejaagd, onrustig en je komt moeilijk tot rust. Niet fijn als je in slaap wil vallen.

“Je mond is om te eten, je neus is om te ademen” Meer lezen »

To be outstanding: get comfortable with being uncomfortable

To be outstanding: get comfortable with being uncomfortable

Uit ervaring weet ik dat oncomfortabel zijn en weerstand opzoeken helpen om tot een grote radicale transformatie te komen.
Veel mensen falen simpelweg in het leven omdat ze niet kunnen omgaan met weerstand en oncomfortabel zijn, twee dingen die bij een buitengewoon leven horen. Het is een twee-eenheid die altijd aanwezig zal zijn wanneer je aan het doorbreken bent in je leven. Het is dé twee-eenheid die je nodig hebt om tot geweldige resultaten te komen. Kobe Bryant (beste basketballer) was om 3:00 uur ’s ochtends al aan het trainen en deed dingen die niemand anders deed in zijn leven. Mathew Fraser (fitste man van de wereld) verlegde iedere keer weer zijn grenzen.
Het zijn voorbeelden van mensen die altijd weer een next-level opzoeken en dat echt niet alleen maar leuk vinden. Begrijp het volgende dan ook goed:

-ONCOMFORTABEL ZIJN EN WEERSTAND = GROEI
Het inslaan van nieuwe, onbekende paden zorgt een oncomfortabel gevoel en weerstand en dat is goed. Het zijn beiden tekens van groei. Haak dus niet af zoals 95% van de wereld die een gemiddeld leven leidt doet. Zet door! Je moet er doorheen om een buitengewoon leven te gaan leiden. Had ik al gezegd dat je voor een buitengewoon leven wel een missie nodig hebt?

-GEEN MISSIE = GEEN SUCCES
Zonder het hebben van een missie in je leven ga je nooit een succesvol leven leiden. Waarom niet? Omdat je het bij de kleinste tegenslag al zal opgeven. We kennen ze allemaal wel, mensen die komen met grootse verhalen, maar het nooit waarmaken in hun leven. De mensen die zeggen ‘ooit ga ik een boek schrijven’, ‘ooit zal ik stoppen met roken’ of ‘ooit zal ik de beste ondernemer worden’ en andere fantastische toekomstbeelden.


-‘OMGAAN’ MET ONCOMFORTABEL ZIJN
Op weg naar jouw doel ga jij je oncomfortabel voelen. Komt dat gevoel niet? Dan ben je op ‘safe’ aan het spelen. Komt het wel dan deal je er op de volgende manier mee:

-HOUD JE MISSIE / BRANDEND VERLANGEN VOOR OGEN.
Zet door en weet dat dit oncomfortabele gevoel bijdraagt aan je persoonlijke groei.

-JE HEBT ALTIJD EEN KEUZE, DUS NEEM DIE VERANTWOORDING
Het leven wordt een stuk eenvoudiger wanneer je beseft dat je in alles een keuze hebt. Ben je klaar met je baas? Ga ergens anders werken. Ben je ongelukkig in je relatie? Doe er iets aan of zet er een punt achter. Eet je veel ongezonde dingen? Stop ermee en kies voor gezonde alternatieven. Heb je inmiddels te veel gewicht ? Kom in beweging. Een van de grootste blokkades die ik als coach tegenkom tijdens mijn intakes is dat mensen niet (volledig) hun eigen verantwoording nemen. Ze wijzen naar andere mensen of situaties als reden dat ze niet kunnen veranderen. Helaas, het zijn allemaal zwakke excuses die je opzij moet zetten. Dat zal in het begin oncomfortabel aanvoelen, maar hoe consequenter je het doet, hoe beter je erin wordt. Weet dat iedere stap die je zet een stap is die je nog nooit eerder zette en dat het een stap is naar een buitengewoon leven.

Oftewel: omarm het oncomfortabele gevoel en weet dat de 95% van de mensen die een gemiddeld leven op het moment van oncomfortabel zijn afhaken. En jij? Wat ga jij doen?

-ZOEK DE WEERSTAND OP
Er zijn vele ‘woo-woo’-coaches die vertellen dat weerstand niet gezond is. Het is een teken van de ziel die aangeeft dat je het niet moet doen. Grappig genoeg zie je vaak bij die coaches dat zij niet het leven leiden dat jij wilt hebben. Zoek juist de weerstand op. Maar toch moet ik de ‘woo-woo’-coaches soms gelijk geven, want je hebt namelijk twee soorten weerstand. Er is weerstand die je moet volgen en een variant die je moet ontvolgen. Wat ik hiermee bedoel?


-WEERSTAND DIE JE VOLGT
Wanneer je wilt groeien, zoek dan de weerstand op en breek erdoorheen. Tijdens mijn transformatie van gemiddeld mens naar ‘de 5 procent’ voelde ik heel vaak weerstand: tegen het om 5.00 uur wakker worden, de ijskoude douche, de zware conditietrainingen, , het twee keer per dag eten in plaats van zes keer per dag en ook het opgeven van denken in schaarste viel niet mee. Deze weerstand werd iedere week nog groter omdat ik bezig was met het doorbreken van mijn identiteitverdedigingsmechanisme (ivm). Door vol te houden doorbrak ik mijn ivm en creëerde ik een betere versie van mezelf. Deze vorm van weerstand maakt je sterker. Je kunt het zien als een signaal dat je bezig bent met het creëren van een betere versie van jezelf. Wanneer je door deze weerstand heen bent, zoek je weer opnieuw de weerstand op, breek je door je ivm heen en herhaal je deze cyclus. Door deze vorm van weerstand op te zoeken handel je als een gamechanger die nooit klaar is met groeien.

-WEERSTAND DIE JE ONTVOLGT
Emotionele weerstand is een vorm die speciale aandacht verdient. Leer herkennen wanneer je emotionele weerstand niet gezond is, want je trekt aan wat je uitstraalt. Als jij emotioneel op een verkeerd spoor zit en weerstand voelt, moet je die weerstand ontvolgen; haal jezelf uit de situatie en maak een keuze waarvan je wel positieve energie krijgt. Wanneer je dit ‘spelletje’ begrijpt en ook kunt toepassen, word jij sneller een gamechanger. Diverse gamechangers die ik sprak, kwamen allemaal met hetzelfde advies: onderneem dingen in je leven waarvan je een goed gevoel krijgt. Het is een teken dat je opereert op je eigen unieke identiteitsniveau en niet handelt zoals anderen van jou verwachten. Hierdoor ga je mee met de stroom om de dingen aan te trekken die je wilt aantrekken, en verspil je geen tijd en energie aan tegen de stroom in zwemmen. Kijk dus iedere dag even of je dingen onderneemt en mensen om je heen hebt die bij jou geen weerstand oproepen maar je juist veel energie geven.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg over weerstand.

BEN JIJ ÉCHT KLAAR VOOR EEN BUITENGEWOON LEVEN?
Wanneer je écht klaar bent voor een buitengewoon leven weet je wat je moet doen:
Heb een missie in je leven die zo ontzettend belangrijk voor je is dat die je never nooit opgeeft en waar je dus honderd procent voor gaat.
Omarm oncomfortabel zijn en de weerstand want dat ga je hoe dan ook tegenkomen.
Blijf actie ondernemen en wees geduldig. Je gaat zien dat vroeg of laat ook jij een buitengewoon leven leidt.

Warme groet,

Franco

To be outstanding: get comfortable with being uncomfortable Meer lezen »

Waarom ik vind dat iedereen een coach nodig heeft

Waarom ik vind dat iedereen een coach nodig heeft

Niemand weet precies hoeveel coaches er zijn in Belgie, maar het zijn er veel. Volgens recente cijfers is het zelfs zo dat bijna de ene helft van Belgie de andere helft coacht.

Als de ene helft de andere helft coacht dan moeten toch heel veel belgen al te maken hebben gehad met een coach. Toch is dat niet het geval. Om hulp vragen blijft een taboe.

Het is vaak een beperkte groep mensen die een coach inschakelt. Meestal omdat ze al te lang tegen problemen aanlopen en door een onhoudbare situatie uiteindelijk hulp gaan zoeken, of omdat ze via hun werk, vrijwillig of niet, in aanraking komen met coaching. En als je eenmaal een coach hebt gehad, zie je over het algemeen de toegevoegde waarde wel, maar er bestaan nog veel misverstanden over coaching.

“Ik heb toch helemaal geen probleem?”

 Hier hebben we gelijk misverstand nummer 1 te pakken: Je moet een probleem hebben om naar een coach te stappen.

Ikzelf ben al jaren bezig met persoonlijke ontwikkeling en voor mij is dit een normaalste zaak van de wereld om een coach te hebben.  Van trainingen en workshops tot coachings en zelfs een meerdaagse trips .De ene coaching of training heeft me natuurlijk meer bijgedragen aan mijn ontwikkeling dan de ander, maar altijd stak ik er wel iets van op. Het heeft me geleerd om anders naar mezelf te kijken en uit oude patronen te stappen.

Ik realiseer me heel goed dat dit niet voor iedereen is weggelegd, maar als het aan mij ligt zou iedereen minimaal één keer in zijn leven in aanraking moeten komen met een coach. Ook als je geen acuut probleem hebt.

Juist als je geen acuut probleem hebt.

“Ik weet zelf toch wel wat goed voor me is?”

 Misverstand nummer 2: Denken dat je alles zelf kunt oplossen.

Het is natuurlijk zo dat jij jezelf het beste kent, maar in veel gevallen is het zicht op je eigen gedrag en gedachten vertroebeld door je omgeving, je opvoeding en door allerlei ervaringen en overtuigingen. Daardoor blijf je vaak hangen in oud gedrag wat voor jou goed lijkt te werken. Met de nadruk op lijkt. 

Meestal weten we niet eens waarom we doen wat we doen. Wellicht omdat we het altijd al zo doen?

Een coach helpt je om op een andere manier naar jouw handelen te kijken. Uiteindelijk ben je zelf degene die daarna aan het roer staat en bepaalt hoe je die nieuwe inzichten gaat gebruiken.

“Praten kan ik ook met een goede vriend of mijn partner”

 Misverstand nummer 3: Mensen die mij kennen, kunnen mij het beste helpen.

Natuurlijk is praten met een bekende heel waardevol dus blijf dat ook zeker doen!

Een goede coach heeft echter geen oordeel en geen mening over je, waar familie of vrienden dit wel hebben. Ze geven goed bedoeld advies. En dat voelt soms ook lekker, maar geeft meestal weinig resultaat.

Met bekenden en zeker familie praat je vanuit een bekende situatie. En er is, bewust of onbewust, een idee over wat het beste voor je is.

Een goede coach respecteert de gedachte dat jij het wilt, kunt en gaat doen.

Een goede coach heeft de gesprekstechniek, de interventies en oefeningen om je nieuwe inzichten op te laten doen en aan te zetten tot handelen.  

 “Een coach is duur en zonde van mijn geld”

 Misverstand nummer 4:  Een coach inschakelen is weggegooid geld.

 Natuurlijk kan niemand, behalve jijzelf, bepalen waar je je geld aan besteedt. Maar coaching is een investering in de toekomst, een investering in jezelf. 

Je geeft misschien geld uit aan een vakantie om te ontspannen of mooie nieuwe kleding, omdat je daar een goed gevoel aan overhoudt. Echtern is dit goede gevoel  meestal van korte duur.

Goede coaching geeft je onbetaalbare inzichten, die je levenslang met je meeneemt. Denk eens aan een gegroeid zelfvertrouwen, valkuilen waar je niet steeds weer in stapt of antwoord op de vraag waar je nou echt gelukkig van wordt. Daar kun je eigenlijk geen prijskaartje aan hangen.

“Coaching is niets voor mij”

 Misverstand nummer 5: Er is geen coach te vinden die bij mij past.

Misschien heb je wel eens gezocht naar een geschikte coach en deze niet gevonden. Of  heb je een slechte ervaring met coaching opgedaan. 

Natuurlijk is dat erg vervelend, maar laat je daardoor niet weerhouden. Met het grote aanbod van coaches en coachingsmethodes, zowel offline als online, is er voor ieder wat wils.

Het is erg belangrijk voor het slagen van het coachingstraject dat je een klik hebt met jouw coach. Dat je je goed voelt bij de coach en bij de methode die jouw coach hanteert.

Vind je het fijn face-to-face contact te maken of communiceer je liever vanuit je eigen vertrouwde omgeving achter je computer met je coach? Overal zijn mogelijkheden voor. Belangrijk is dat je kiest wat bij jou past.

 Coaching is voor iedereen

 Kortom, coaching is voor iedereen die (n)ergens last van heeft, en graag iets zou willen verbeteren aan zichzelf of het leven.

Dus, heb jij (n)ergens last van? Dan ben ik misschien de coach voor jou. 

Waarom ik vind dat iedereen een coach nodig heeft Meer lezen »

Find your balance between body and mind

Find your balance between body and mind

Het is belangrijk om je meer bewust te worden van je lichaam. Je mind veroorzaakt soms veel ruis in je hoofd, die zich uit in je lichaam. We negeren vaak onze lichamelijke signalen en hierdoor neemt de spanning onbewust beetje bij beetje toe. Met wat eenvoudige tips is het makkelijker ontspannen te worden. Een sterke geest in een sterk lichaam, dat is waar we naar moeten streven!

De meeste mensen zitten te veel in hun hoofd. Vroeger, nog voordat er mobieltjes, sociale media, televisies, agenda’s en deadlines waren, was het leven een stuk rustiger. Mensen werkten voornamelijk met hun lichaam. Nu is het omgedraaid. Velen van ons zijn alleen maar bezig in ons hoofd: we moeten problemen analyseren, e-mails beantwoorden en agenda’s vullen.

Daardoor creëren we een soort schijnwereld in ons hoofd. In het ergste geval sluiten we onszelf op in dat hoofd en leven we in onze gedachten. 

Het probleem is dat we elk contact met ons lichaam kwijtraken. We willen meer leven op gevoel, maar dat gevoel zit alleen in ons lichaam. We denken te veel en voelen te weinig. We ervaren te veel mentale stress. Daarom is het belangrijk om terug die balans te vinden.

Stel jezelf eens de vraag hoe vaak jij je bewust bent van je lichaam op een dag.

Soms zitten we uren in ons hoofd er vergeten onze voeten, onze buik, onze ademhaling.

Onze lichaam loopt er maar een beetje bij. Dat is de reden dat je mensen ziet die voorover lopen. Ze zijn zo bezig zijn met hun gedachten dat hun lichaam letterlijk achter loopt. Hun gedachten zijn al bij morgen, maar hun lichaam kan dat niet bijhouden.

Wanneer we op een gegeven moment pijn of ongemak voelen, worden we weer herinnerd aan ons lichaam. Je vergeet dat je een maag hebt, totdat je maagpijn krijgt. Je vergeet je rug, totdat deze zeer gaat doen. Je vergeet je ademhaling, totdat je te weinig lucht binnen krijgt. Dan geeft u lichaam je een sein en  worden we teruggefloten, soms zelfs met een ziekte of burn-out.

Ga ervan uit dat bijna alles in je lichaam een afspiegeling is van je mentale staat. Als je veel stress hebt, dan voel je dat: je maag is overstuur, je buik gespannen, je schouders verkrampt, je houding ineengezakt. Doordat alles vastzit, kan de energie niet meer stromen en dat merk je: van de frons op je voorhoofd tot de spanning in je voeten.

Een ontspannen geest creëert een ontspannen lichaam. Maar andersom werkt het natuurlijk ook: een ontspannen lichaam creëert een ontspannen geest. 

Veel mensen ademen oppervlakkig, vanuit de borst. 

Je ademhaling is de meeste directe manier om te ontspannen. Het is onmogelijk gespannen te zijn met een langzame, diepe buikademhaling en het is onmogelijk ontspannen te zijn met een snelle, oppervlakkige borstademhaling. Waarschijnlijk adem je via je buik als je slaapt, waarschijnlijk adem je via je borst als je snel moet rennen. 

Probeer regelmatig je ademhaling te controleren. Leg gewoon je hand op je buik en zet je buik uit bij de inademing. Laat los bij de uitademing, zodat je buik weer teruggaat. Probeer je ademhaling niet te forceren of bij te sturen. 

Misschien is dit even wennen, maar ademen via de buik is de meeste natuurlijke ademhaling die er is. De inademing geeft je energie en de uitademing laat de spanning in het lichaam los. Enkel zo krijg je terug die energie.

Je lichaam is het grootste cadeau dat je hebt gekregen. Het is een ongelofelijk complex geheel waarin miljoenen cellen samenwerken en allemaal in jouw dienst. Respecteer je lichaam en wees er zuinig op. Als je dat doet, dan helpt en ondersteunt het je. Als je het niet doet, dan werkt het je tegen. Je hoeft geen monnik of veganist te worden, maar een beetje verzorging en beweging is wel nodig.

Soms onderhouden we onze auto beter dan ons lichaam, besteden we meer tijd aan piekeren dan aan bewegen en voeden we ons huisdier beter dan onszelf. Besteed elke dag wat aandacht aan beweging, je lichaam heeft het nodig. Het maakt niet uit wat voor beweging, het maakt niet uit hoelang – zolang jij je er maar goed bij voelt. Het voordeel van bezig zijn met je lichaam is dat je automatisch uit je hoofd stapt. 

 Zo krijg je de balans weer terug!

Find your balance between body and mind Meer lezen »

Ochtendroutine

Ochtend routine

WAAROM EEN OCHTENDROUTINE?

Er zitten maar een beperkt aantal uren in een dag en die wil je nuttig besteden. Met een ochtendroutine begin je de dag meer relaxed, meer gefocust en vrolijker. Waardoor je gedurende de dag veel productiever zult zijn. Tijdens de routine doe je je eigen ding zodat je de focus na 9:00 uur helemaal op je werk kunt richten. 

OCHTENDROUTINE IS EEN ZEGEN VOOR JE MINDSET

Regelmatig chagrijnig wakker worden en een ochtendhumeur dragen niet bij aan je productiviteit. Door je mindset te programmeren met een ochtendroutine die bij jou past, bereid jij je optimaal voor op je dag.

In dit artikel deel ik mijn ochtendroutine. De afgelopen jaren had ik verschillende ochtendroutines en ik weet nu welke het beste voor mij werkt. Ja, dat lees je goed: welke het beste voor mij werkt. Ieder mens is immers anders en iedereen reageert anders op een ochtendroutine. Neem daarom niet letterlijk mijn routine over, maar laat je inspireren door de mogelijkheden van deze krachtige ochtendroutine.

4:30 UUR: START OCHTENDROUTINE

Mijn wekker gaat ’s ochtends om 4:30 uur af en dan spring ik uit bed. Op dit tijdstip zijn er maar heel weinig mensen wakker en kan ik me dus volledig op mezelf focussen.

Als je kijkt naar jouw eigen ochtend, is het dan mogelijk om wakker te worden om 4:30 uur. Als je kinderen hebt, is het interessant om hierover na te denken. Je kinderen zijn dan waarschijnlijk nog niet wakker, wat ervoor zorgt dat jij een paar uur voor jezelf hebt.

SLAAPKWALITEIT

Zo vroeg opstaan betekent ook dat ik vroeg naar bed ga. Tussen 22:00 uur en 4:00 uur is de kwaliteit van je slaap het beste. Omdat ik uiterlijk 22:00 uur op bed lig, maak ik maximaal gebruik van die tijd. Ik was nooit een ochtendmens totdat ik het mezelf aanleerde en mijn bioritme zo programmeerde  waardoor ik nu eenvoudig zo vroeg uit bed kom omdat ik vanuit mezelf al wakker wordt om deze tijd.

#1 – 4:45 UUR: MEDITATIE

Meditatie is één van de gamechangers geweest in mijn leven. Ik was er nooit een groot voorstander van omdat ik het nogal zweverig vond en het altijd zo ontzettend druk was in mijn hoofd. Maar ik las meer en meer over  de voordelen hiervan en ben dit gaan toepassen. Ik moest in het begin echt oefenen en daar pluk ik nu de vruchten van. Meditatie zorgt ervoor dat ik volledig tot rust kom, gefocust ben en dat ik me dankbaar en gelukkig voel.

#2 – 5:00 UUR: LEZEN EN KENNIS VERGROTEN MET EEN LEKKERE TAS KOFFIE

Na mijn meditatie neem ik een lekkere kop koffie en ga ik lezen. We zijn op deze wereld gekomen om te groeien. Wanneer we stoppen met groeien dan gaan we langzaam dood. Kortom: wanneer je niet langzaam dood wilt gaan, lees dan iedere dag minstens twintig minuten een boek.

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling en aan het verhogen van je kennisniveau is ontzettend belangrijk. Door enkel al 20 minuutjes een boek onder je neus te stoppen, groei je als mens. Je bent immers nooit uitgeleerd op deze wereld.

Zelf lees ik in de ochtend 2 verschillende typen boeken.

Als ondernemer weet ik als geen ander hoe je geleefd kan worden door de waan van de dag en dan vergeet je te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leeft dan voor anderen in plaats van voor jezelf. Neem daarom in de ochtend eens 20 minuten de tijd voor een goed boek. Ik kan je garanderen dat je hierdoor een ochtend creëert met vele nieuwe inzichten.

#3 – 5:30 UUR: BEWEGING

Na het lezen en mijn lekkere kop koffie, trek ik mijn sportkleren aan om naar buiten te gaan in de natuur, dan ga ik in de tuin of in het park wat oefeningen doen, dit kan heel verschillend zijn, dan is het eens yoga oefeningen met wat push-ups, soms is het enkel wandelen of lopen..

#4 – 6:00 UUR: JOURNALING

Journaling lijkt heel veel op het schrijven in een dagboek. Ik maak iedere ochtend tijd om mijn vorige dag te reflecteren en om over mijn gevoel te praten, ervaringen, noem maar op..

  • Wat ging er goed?
  • Wat zijn mijn leermomenten?
  • Waar ben ik dankbaar voor?
  • Wat zijn mijn doelen in het leven?
  • Hoe ziet mijn planning ervoor vandaag uit?

#5 – 6:30 UUR: LEZEN (2DE BOEK)

#6 – 7:00 UUR: ADEMHALINGSOEFENING VAN WIM HOF

Ik ben een groot fan van Wim Hof als we het hebben over ademhalingsoefeningen. Deze oefening duurt ongeveer 25 minuten en met zijn online-training is het een begeleide ademhalingsoefening.

Door het doen van deze ademhalingsoefening krijg ik meer energie, focus, rust en helderheid in mijn hoofd. Ik kan nog dieper gaan in mijn meditatie dan bij ‘normaal’ mediteren, waardoor ik vaak diverse nieuwe inzichten opdoe die de kwaliteit van leven beter maken.

#7 – 7:30 UUR: KOUDE DOUCHE

Na de ademhaling  neem ik direct een ijskoude douche. Helaas heb ik geen ijsbad zodat ik de Wim-Hof-Methode niet perfect kan uitvoeren. Toch is een koude douche al voldoende.
De methode is o.a. goed voor:

  • je immuunsysteem;
  • de mentale gezondheid;
  • sportprestaties;
  • stress-relief;
  • meer energie;
  • betere slaap;
  • herstellen van je workout;
  • wilskracht;
  • en zo kan ik nog wel even door gaan.

Wat het mezelf iedere ochtend sowieso brengt is:

  • energie;
  • wilskracht;
  • nog meer zin in mijn dag.

Na mijn ochtendroutine kan ik energiek aan de slag met mijn grootste doelen. 

Zitten er activiteiten tussen voor jouw eigen ochtendroutine? Besef goed dat het aanleren van een nieuwe routine gemiddeld zo’n 66 dagen vraagt. Kies daarom voor een ochtendroutine die je vol kunt houden. Er is immers niks frustrerender dan het hebben van een ochtendroutine die onmogelijk is om toe te passen.

Een vaste ochtendroutine zorgt voor:

  • meer energie;
  • een positieve mindset;
  • meer succes als ondernemer;
  • toenemende groei van jouw bedrijf;
  • living life to the fullest.

INTERMITTENT FASTING

Ik volg ook een vasten leefwijze. Ik was vroeger iedere ochtend druk in de weer met eten bereiden, totdat ik intermittent fasting ontdekte. Ik kan je er alles over gaan uitleggen, maar dat is niet de intentie van dit artikel. Kort samengevat betekent intermittent fasting voor mij dat er tijdens een dag 2 eetmomenten zijn.

Ik eet rond 12:00 voor het eerst en de tweede keer eet ik rond 18:00 uur. De rest van de dag drink ik alleen veel water en wat koffie.

Intermitting fasting brengt vele voordelen met zich mee. Onderstaande voordelen zijn overgenomen van Dr. Richard de Leth. Ik heb groot respect voor de manier waarop hij de wereld gezonder aan het maken is.

Anyway, enkele voordelen van intermittent fasting (IF):

  • Het bevordert de vetverbranding.
  • Je hele lichaam (inclusief je vetweefsel) wordt insulinegevoeliger, waardoor je sneller verzadigd bent en het werkt ook als een bescherming tegen suikerziekte.
  • Het heeft een positieve invloed op het cholesterol- en triglyceridegehalte. Ook blijkt uit (dieren)onderzoek dat IF de kans op bijvoorbeeld alvleesklierkanker, prostaatkanker, hart- en vaatziekten, hersenziekten en borstkanker vermindert.
  • Een verminderde kans op overgewicht en leververvetting.
  • Je krijgt meer energie en je voelt je frisser of energieker.


Ik ben zelf ontzettend positief over intermittent fasting en voel me veel energieker, gelukkiger en sneller.

Ochtendroutine Meer lezen »