Soms moet je verdwalen om jezelf weer te vinden

Heb je je ooit verloren gevoeld in je leven? Het kan angstaanjagend zijn. Maar te midden van al die onzekerheid kun je bijzondere wegen vinden die je geluk brengen.

De kunst van het weten hoe te verdwalen vereist open te staan voor onzekerheid, het onbekende, en het onvoorspelbare. Het houdt in dat je afscheid moet nemen van alles wat je zekerheid biedt.

En dat is niet zo makkelijk omdat de wereld van vandaag wordt zo gedomineerd door technologie, Google, GPS, en leerprogramma’s van alle soorten, we zijn overgeïnformeerde mensen geworden die  alles steeds onder controle willen hebben.

Misschien heb je dit nooit als een probleem gezien gezien. Je geniet er tenslotte van dat je leven perfect gepland is. Daarbij zorg je ervoor dat je elke gebeurtenis, beslissing of verandering van tevoren voorbereidt. Je vraagt Siri wanneer je iets wilt weten, programmeert je reizen met geavanceerde apps en maakt zelfs to-do-lijstjes die je eraan herinneren wat je te allen tijde moet doen.

Verder houd je niet van het onverwachte, schrikt het onbekende je af en brengt alles wat niet op je levensscript staat je uit balans. Je bent een automaat van voorspelbaarheid geworden.

Lieve mensen, onzekerheid is geen obstakel, het kan een bron van leven zijn en de beste weg voor inspiratie en zelfontdekking.

Soms, om jezelf terug te vinden, is het de moeite waard om te verdwalen en de deur te openen naar het onverwachte.

Wanneer je je verloren voelt, ben je meer dan ooit gehecht aan het heden, aan het hier en nu. Het is dan dat je in staat bent om de mysterie en onzekerheid te omarmen en te ontdekken wat je omringt. Dan ben je in staat om nieuwe beslissingen te nemen en nieuwe wegen in te slaan.

Pas als je verdwaald bent, begin je de wereld met andere ogen te bekijken.

Je hebt vast wel eens momenten in je leven gehad waarop je plotseling stopte en je afvroeg wat je met je leven aan het doen was. In feite is je verloren voelen een van de meest stressvolle ervaringen. Je weet niet of je door moet gaan op dezelfde weg of alles moet laten vallen en opnieuw beginnen.

Het is de moeite waard om te onthouden wat de schrijver, dichter en filosoof Henry David Thoreau zei: we vinden onszelf pas als we de moed hebben gehad onszelf te verliezen. Daarom moet je naar het leven kijken met de verwondering en nieuwsgierigheid van het kind dat ernaar verlangt de grenzen die hem worden opgelegd in twijfel te trekken en te ontdekken wat er achter die gesloten deuren schuilgaat…

De kunst om te weten hoe je moet verdwalen houdt in dat je voorbij de grenzen durft te gaan die je in hun greep houden en het onbekende verkent. Omarm het vreemde. Ontsnap voor een dag aan het veilige pad en betreed het onvoorziene.

De kunst van het weten hoe te verdwalen betekent het omzeilen van je grenzen om te weten wat er buiten je dagelijkse leven ligt. Het betekent dat je stopt met obsessief alles onder controle te willen hebben en dat je begint te begrijpen wat er aan de andere kant van het voorzienbare ligt.

Het stimuleert je verbeelding en geeft je ook nieuwe perspectieven. Op die momenten dat je niet echt weet wat je met je leven aan moet en het gevoel van verdwalen je overneemt, dan gebeuren de belangrijkste dingen.