“Wherever you go, go with all your heart.”

Wat roept het HART bij je op als je het leest of ziet? Iedereen heeft er wel een idee of mening over. Wat er voor mij het eerste naar boven komt is liefde. Liefde is wat we zijn en waar je absoluut niet omheen kunt. De PURE jij. Overal waar je kijkt kan je liefde zien. Als jij je ogen, je voelsprieten en een open blik aan kunt zetten. Ik hoor je al denken … uhmmm oooja? Ja zeker, als jij je intentie zet in dat alles wat je wilt zien liefde is dan is dat ook wat je te zien krijgt.

Ik zal een voorbeeld geven; herken je dat, dat als je bijvoorbeeld bezig bent om zwanger te worden (voor de vrouwen natuurlijk;) ) dat je vervolgens allemaal zwangere vrouwen ziet lopen? Voor de mannen onder ons geld dat misschien niet op die manier, zij zien misschien jonge gezinnen waar de kleine er al is. Wat ik hier bedoel aan te geven is dat wat je aandacht geeft of waar jij je intentie aan geeft vergroot. Het geeft je de uitdaging om net even verder te kijken dan dat je neus lang is.

We zijn geneigd om het negatieve naar voren te halen. In beeld en geluid. Niet omdat we dat zo graag willen maar omdat we zo zijn geprogrammeerd. Daarin heb je dus de uitdaging. Waar luister je naar?…. je negatieve overtuigingen of naar de positieve woorden die je gedachte je voorschotelt? Of luister je naar je hart? Je hart staat in verbinding met alle lichamen.

Het fysieke hart wordt als het ware geborgen in het hartchakra. Veel van de kwaliteiten, zoals liefde en moed, die we aan het hart toeschrijven behoren toe aan dit chakra. Het is het centrum van transitie, hier vindt de overgang plaats van de onderste drie chakra’s naar de bovenste drie.

De ‘lower triangle’ (chakra 1, 2 en 3) is gericht op overleven en naar binnen gericht. De ‘upper triangle’ (chakra’s 5, 6 en 7) houdt zich veel meer bezig met anderen, is naar buiten gericht en is meer spiritueel. Lucht is het element wat bij het hart chakra hoort, niet alleen vanwege haar verlichte kwaliteiten, maar ook omdat de longen in dit chakra liggen.

Als het hart chakra zich opent en energie ontvangt van de lower triangle ben je in staat om heel veel waardering te voelen voor anderen. Je kunt dingen makkelijker vanuit iemand anders perspectief bekijken. Je kunt jezelf bekijken als door de ogen van een ander. Je kunt jezelf delen met anderen, dit is wat we liefde noemen. Je voelt je niet langer afgesneden en alleen.

Als je deze verhoogde staat van bewustzijn bereikt zegent dit je leven. Je voelt je altijd geborgen, hoe alleen je ook bent. Je ervaart zelfs een gevoel van onsterfelijkheid omdat je je leven niet langer identificeert met jouw eigen eindige fysiek identiteit.

Als deze persoonlijke transcendentie plaatsvindt kan je jouw ziel bevrijden van oud verdriet en rouw. Eindelijk kan je dit zeer loslaten over het verlies van een geliefde, het verlies van het verleden, het verlies van je eigen leven (wat we ervaren als diepe angst).

Als je begint op te gaan met het grotere ‘jij’ dat bestaat buiten de grenzen van je lichaam en tijd, dan stijg je uit boven de gevoelens van eindigheid en eenzaamheid, gevoelens waarmee mensen die vastzitten in de lower triangle, continue mee worstelen.

Wanneer we ons hart chakra openen en ons hart werkelijk blootstellen zullen we ook pijn gaan ondervinden. Er kan geen plezier bestaan zonder pijn, geen vreugde zonder verdriet. Dit zijn de polariteiten die de energie van het hartcentrum in beweging brengen en haar kracht vergroten. Meestal is de pijn die je voelt wanneer je je hart opent tijdens bijvoorbeeld een pranayama oefening of meditatie, pijn uit het verleden.

Je zult met deze pijn moeten dealen om werkelijk heel te worden. Geholpen door de compassie van je hart chakra, zul je echter in staat zijn om deze gebeurtenissen met nieuwe ogen te bekijken. Ogen die je in staat stellen om voorbij te gaan aan de pijn die je hebt ervaren en de bijbehorende woede en angst.

In eerste instantie voel je dat je de mensen wilt gaan vergeven die jouw pijn hebben gedaan.Maar uiteindelijk zul je ondervinden dat jijzelf degene bent die jou het meest heeft gekwetst. Er is waarschijnlijk niemand in jouw leven die jou zo hard heeft onderdrukt, plezier heeft ontkend of jou heeft afgekeurd, dan jijzelf. We zijn zelf onze grootste vijand.

En het allerbelangrijkste is om deze vijand te vergeven. Alleen door complete zelfvergeving kan je jezelf verwerkelijken en het hoogste doel bereiken: van jezelf houden. Van jezelf houden is niet narcistisch of egoïstisch, het is totale acceptatie. Zonder zelfliefde kan je nooit echt gelukkig zijn en nooit echt van een ander houden. Dit is de ultieme les van het vierde chakra.