Ken jezelf!

Ken jezelf! Moet je daarvoor op zoek gaan naar je ‘purpose’ of naar je ‘passie’? Of is het voldoende om regelmatig een nieuw route te verkennen, je vragen en je nieuwsgierigheid achterna te gaan?

De spreuk: Ken jezelf! is een aansporing om de vraag te onderzoeken: What is my purpose?

Er is een manier van mens-zijn die bij jou past. Als je daarmee in contact bent, ontvouwt het pad van jouw leven zich terwijl je het beloopt. Je bent onderweg naar het doel van je bestaan. Zelfs als je nog niet helemaal onder woorden kunt brengen, wat dat doel is. Je maakt keuzes die passen bij jouw waarden. Als je jezelf kent, heb je een kompas waarmee je steeds weer je richting bepaalt.

Jezelf beter leren kennen is een goed vertrekpunt op het pad naar wijsheid.

Wat is dat: ken jezelf?

Het is maar de vraag of dat ‘zelf’ iets is wat je bij wijze van spreken kant-en-klaar uit een boekenrek  kunt trekken: ‘dit ben ik’. Wie je bent, is veranderlijk. En toch is lijkt er ook iets te zijn dat altijd hetzelfde blijft.

Als kind is jouw zelf anders dan als volwassene, of zelfs als (groot)ouder. Jouw ervaringen met anderen, en hoe je daarover denkt, slijpen en veranderen je beeld van jezelf. Je persoonlijke geschiedenis, de samenleving waarin je je leven leidt: ze vormen de horizon waartegen je jouw plaats bepaalt. Dan kun je wegen wat van betekenis is en wat waardeloos.

Je ‘wordt mens’ door anderen: in contact met andere mensen leer je jezelf beter kennen.

Wie jij zelf bent, ontdek je dus juist in de dialoog. Dat kan op verschillende manieren. Letterlijk in gesprek gaan met iemand anders die je vertrouwt (een coach of een goede vriend). Of via een innerlijk gesprek, bijvoorbeeld door regelmatig te schrijven over je zieleroerselen. Je kunt dit ook onderzoeken in een denkgesprek.

Nog niet overtuigd? Misschien helpt deze uitspraak van een oude Griek.

Een leven dat niet onderzocht wordt, is het leven niet waard. (Socrates)

Zo’n tweeduizend jaar geleden dacht Socrates na over wat een ‘goed leven’ is. Voor hem draaide dat om gemoedsrust. Als je het goede doet, dat waarvan je wéét dat het goed is, kun je ’s avonds rustig slapen. Dat is beter dan slaafs de morele codes te volgen van de maatschappij. Zelf weten wat het goede is, zelf kiezen: dat kan alleen als je jouw leven onderzoekt. Als je nadenkt over gemaakte keuzes. Kortom: Ken jezelf!