When one door closes, another door opens

We zetten ons zelf vast. Vast met aannames en concepten uit een verleden. Gun je jezelf de ervaring en de kracht om hier los van te komen?

Als je gaat studeren, dán heb je kans op een goede baan.
Als je een goede baan hebt, zal je geld verdienen.
Als je geld verdient, ben je succesvol.
Als je succesvol bent, heb je meer kans op een partner.
Als je een partner hebt kan je kinderen krijgen.
Als je een gezin hebt, dan ben je gelukkig…
Als je gaat trouwen, dan beloof je elkaar “eeuwige trouw”
Als je gaat scheiden, is dat slecht voor de kinderen.
Als je je baan opzegt, dan heb je geen financiële zekerheid.
Of omgekeerd: als je een baan, geld en/of een gezin hebt, dán heb je zekerheid.
… En ze leefden nog lang en gelukkig…

Allemaal aannames uit het verleden. Opvattingen meegenomen uit onze opvoeding door ouders, grootouders en generaties daarvoor. En waar baseren we onze beslissingen meestal op? Juist! Op onze ervaringen uit datzelfde verleden. En we hebben deze concepten verheven tot waarheid. Hoe dom kan je zijn.


Wat zal er gebeuren als je bij ieder concept een vraag stelt? Uit nieuwsgierigheid. Zou het ook anders kunnen zijn? Zou het kunnen zijn dat… je nog steeds succesvol en gelukkig kan zijn zonder dat je veel geld verdient, zonder dat je in je baan blijft zitten, zonder dat je vast blijft houden aan die ene partner? Sterker nog; zou het kunnen dat je veel meer geluk, succes en rijkdom ervaart in een andere baan, met een andere partner of door anders met tegenslagen om te gaan?


Het is nog altijd zo dat als er één deur dicht gaat, er ontelbare deuren open staan. Waarom vasthouden aan die ene optie die je jezelf hebt wijs gemaakt?

Alleen omdat je denkt dat het zekerheid geeft? We willen graag zekerheid. Dat vinden we fijn. Zelfs als die zekerheid betekent dat we eigenlijk niet gelukkig zijn. Zelfs liever dat, dan dat we de onzekerheid en angst van het onbekende aangaan. Met het idee dat we dan in controle zijn….


Wake-up! Het is één grote illusie dat je denkt dan controle te hebben over je leven. Bij twijfel ligt de oplossing in het aangaan van het onbekende, het aangaan waar je bang voor bent. Durf te vertrouwen op de onzekerheid. Dán kom je weer in controle over je leven. Hoe je daar komt? Stel jezelf de juiste vragen…