If you want to lift your spirit you have to ground your soul. That,s why your ‘sole’ is on the bottom of your feet.

Loop je het strand op? Dan is het uittrekken van je schoenen vaak het eerste wat je doet. Lekker op blote voeten, het zand tussen je tenen voelen en genieten van het koude water tegen je enkels. 

Het lopen op blote voeten voelt niet alleen fijn en vrij, maar is ook nog eens goed voor je gezondheid. Op deze manier contact maken met de aarde wordt earthing of grounding genoemd, aarden of gronden in het Nederlands. 

Duizenden jaren geleden liepen onze verre voorvaderen elke dag op blote voeten. Ze sliepen op dunne dierenhuiden en raakten dagelijks de bomen en planten om hen heen aan. Op deze manier maakten ze elke dag contact met de natuur – letterlijk. 

Op blote voeten 

Kan jij je nog herinneren wanneer je voor het laatst op blote voeten liep? Je behoort niet tot de uitzondering als je dit niet meer weet. In onze westerse maatschappij zijn we onze connectie met de aarde grotendeels verloren. We gronden bijna niet meer. 

Een typische dag voor de meeste mensen (volwassenen en kinderen) is niet geaard. Ze worden ’s ochtends wakker en doen direct hun sokken aan, trekken hun schoenen met plastic of rubberen zolen aan als ze naar buiten gaan, zitten de hele dag binnen in een geïsoleerd schoolgebouw of kantorenpand, rijden naar huis op een geasfalteerde weg en gaan weer naar hun geïsoleerde huis. 100% niet gegrond. 

Aarden of gronden betekent letterlijk dat je weer verbinding maakt met de aarde door op blote voeten te lopen op bijvoorbeeld gras, zand en aarde of door contact te maken met een aardingslaken of aardingsmatje. Letterlijk connecten met de aarde. 

Zodra je huid contact maakt met de aarde, ben je al aan het ‘aarden’. Toch zijn je voetzolen hier het meest geschikt voor. Een voetzool heeft ongeveer 200 zenuwuiteinden per vierkante centimeter. Dit is meer dan waar ook op ons lichaam. 

Vrije radicalen

We voelen allemaal dat de energie van de zon goed voor ons is. Je kunt je echt opgeladen voelen als je een middag heerlijk in de zon hebt gezeten. Maar ook de energie van de aarde is goed voor ons. Zodra we met onze huid contact maken met de aarde, stroomt de energie van de aarde door ons heen. 

Om ons lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf maakt het automatisch vrije radicalen aan. Als we bijvoorbeeld wondjes hebben, ontstaan er kleine ontstekingen. Deze ontstekingen zetten het genezingsproces van het weefsel in gang, waardoor wondjes kunnen genezen. 

Zodra wondjes genezen zijn, is het van belang dat deze vrije radicalen weer geneutraliseerd worden. Anders kunnen ze ook ontstekingen veroorzaken in gezond weefsel; de bron van vele ziekten. Daarom zijn er vrije elektronen of antioxidanten nodig om dit te neutraliseren. En daar heeft de aarde genoeg van! 

Earthing movement

Omdat we elke dag lopen op schoenen met plastic of rubberen zolen en wonen in huizen die volledig zijn geïsoleerd met hout of kunststof, kan de energie van de aarde – en dus de vrije elektronen – niet door ons heen stromen. 

De ‘ontdekker’ van earthing is Clint Ober. Ontdekker staat hierbij tussen aanhalingstekens, want contact maken met de aarde is een van de meest natuurlijke dingen die er zijn en doen mensen al duizenden jaren. Toch heeft Clint Ober dit in de jaren ’90 teruggebracht naar de moderne maatschappij vanuit zijn beweging The earthing movement.

Gezondheidsvoordelen 

De meeste mensen die regelmatig op blote voeten lopen ervaren echt verschil. Ze voelen zich rustiger worden, kunnen beter slapen en voelen zich energieker. Dit zijn dan ook enkele veelvoorkomende gezondheidsvoordelen.

Earthing:

  • vermindert stress
  • verbetert de slaap
  • vermindert pijn
  • versnelt herstel
  • verhoogt je energieniveau 
  • normaliseert het bioritme 
  • verbetert de stofwisseling

Zo kun je thuis aarden

Natuurlijk kan het een beetje gek voelen om ineens op blote voeten te lopen. Het is echt niet nodig om ineens op blote voeten je boodschappen te doen of door de winkelstraat te lopen. 

Probeer elke dag een kwartier of halfuur (nog beter) contact te maken met de natuur. Zoek hiervoor een rustig plekje op waar je ongestoord (en schaamteloos) op blote voeten kunt staan, lopen of zitten. Drink bijvoorbeeld je kopje thee op in de tuin, met je voeten op het gras. Of loop thuis lekker op blote voeten rond als je een vrije dag hebt. Het beste kun je dit doen op gras, zand of aarde, maar keramische tegels, stenen of beton werken ook, zolang deze niet bewerkt zijn. 

Laat tijdens deze momenten je mobiel voor wat het is en gebruik de tijd om echt even op te laden. Je kunt bijvoorbeeld een fijne meditatie doen of gewoon in stilte ‘zijn’. 

Wil je meer weten over earthing? Er staat een interessante documentaire op YouTube die het kijken waard is.