Waarom is lachen zo gezond?

Bij het woord ‘gezondheid’ denk je vaak aan gezond eten, voldoende slapen en bewegen. Heel goed, want deze factoren hebben een grote invloed op jouw gezondheid. Maar we vergeten vaak een hele belangrijke factor in dit rijtje: lachen. Lachen is namelijk ontzettend gezond. Het is jammer dat je als volwassene een stuk minder lacht dan een klein kind, want het biedt zoveel gezondheidsvoordelen. 

Naast dat we praten, kun je lachen ook zien als een vorm van communicatie. Elke lach is anders en zegt eigenlijk iets anders. Een lach kan betekenen dat je de ander uitlacht of dat je wil laten zien dat je ontspannen bent en de aanwezigheid van de ander fijn vindt. 

De wetenschap doet al tientallen jaren onderzoek naar het effect van lachen op onze gezondheid. Zo werd er in een onderzoek gekeken naar het effect van lachen op onze hart en bloedvaten en wat bleek: lachen verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Naast dat het de bloedvaten verwijdt, heeft het nog andere positieve effecten. 

Lachen helpt stress te verlichten. Wanneer je lacht komen de hormonen endorfine, oxytocine en serotonine vrij. Deze drie hormonen zorgen ervoor dat jij je goed en fijn voelt. Dit zorgt er weer voor dat jij je gelukkiger voelt en dus minder gevoelig voor stress bent. Tijdens een flinke lachbui gaan het aantal stresshormonen naar beneden. 

Geloof het of niet, maar lachen zorgt voor een stimulans in de productie van witte bloedcellen. Laat deze witte bloedcellen nou net goed zijn voor ons immuunsysteem. Witte bloedcellen helpen om je mentale en fysieke gezondheid op peil te houden.  

Oke, lachen is dan geen garantie dat je nooit meer iets vergeet, maar door te lachen daalt het cortisolgehalte in je lichaam. Cortisol is een hormoon dat ook wel bekend staat als het stresshormoon. Teveel van dit hormoon in je lichaam werkt nou niet echt stimulerend voor een werkend geheugen. Als je lekker veel lacht zal er minder van dit hormoon in je lichaam zijn. Hiermee gaat het geheugen en de creativiteit naar een hoger niveau.

Het boost niet alleen je zelfvertrouwen, maar anderen vinden jou ook betrouwbaarder, extra empathisch en oprechter. Lachen is daarmee de perfecte manier om te laten zien dat je benaderbaar bent en dat je het fijn en leuk vindt als anderen met jou een babbel maken. En zeg nou zelf? Een lach op iemand gezicht is een stuk aantrekkelijker dan een chagrijnige blik?

Natuurlijk hoef je niet op elk moment van de dag te lachen, maar wat vaker lachen mogen we allemaal wel doen. Met de tips hieronder kun je jezelf aanleren om iets meer te lachen in het leven. 

Begin de dag met een glimlach op je gezicht, zelfs als deze glimlach niet spontaan is. Ga daarna ‘gemaakt’ hardop lachen (een gemene of aardige lach). Als je erbij nadenkt dat je dit doet, vind je dit vaak zo lachwekkend dat het overgaat in een echte lach;

Omring je door mensen waarmee je kunt lachen;

Lachen werkt aanstekelijk. Lach daarom eens hardop op een verjaardag of gewoon in het gezelschap van anderen. Grote kans dat de anderen ook beginnen met lachen en voor je het weet wordt het een vrolijke bende;

Lach eens om je eigen fouten en neem het leven iets minder serieus. Het pak met yoghurt laten vallen en is deze nu kapot? Lach erom, ergens is het toch best grappig?

Zodra je deze tips wat vaker doet zal het steeds makkelijker worden om vaker te lachen. Je voelt je mentaal meer ontspannen. Dus neem het leven in ieder geval met een korreltje zout en lach eens wat vaker. Vrolijke momenten gegarandeerd!