Ochtend routine

WAAROM EEN OCHTENDROUTINE?

Er zitten maar een beperkt aantal uren in een dag en die wil je nuttig besteden. Met een ochtendroutine begin je de dag meer relaxed, meer gefocust en vrolijker. Waardoor je gedurende de dag veel productiever zult zijn. Tijdens de routine doe je je eigen ding zodat je de focus na 9:00 uur helemaal op je werk kunt richten. 

OCHTENDROUTINE IS EEN ZEGEN VOOR JE MINDSET

Regelmatig chagrijnig wakker worden en een ochtendhumeur dragen niet bij aan je productiviteit. Door je mindset te programmeren met een ochtendroutine die bij jou past, bereid jij je optimaal voor op je dag.

In dit artikel deel ik mijn ochtendroutine. De afgelopen jaren had ik verschillende ochtendroutines en ik weet nu welke het beste voor mij werkt. Ja, dat lees je goed: welke het beste voor mij werkt. Ieder mens is immers anders en iedereen reageert anders op een ochtendroutine. Neem daarom niet letterlijk mijn routine over, maar laat je inspireren door de mogelijkheden van deze krachtige ochtendroutine.

4:30 UUR: START OCHTENDROUTINE

Mijn wekker gaat ’s ochtends om 4:30 uur af en dan spring ik uit bed. Op dit tijdstip zijn er maar heel weinig mensen wakker en kan ik me dus volledig op mezelf focussen.

Als je kijkt naar jouw eigen ochtend, is het dan mogelijk om wakker te worden om 4:30 uur. Als je kinderen hebt, is het interessant om hierover na te denken. Je kinderen zijn dan waarschijnlijk nog niet wakker, wat ervoor zorgt dat jij een paar uur voor jezelf hebt.

SLAAPKWALITEIT

Zo vroeg opstaan betekent ook dat ik vroeg naar bed ga. Tussen 22:00 uur en 4:00 uur is de kwaliteit van je slaap het beste. Omdat ik uiterlijk 22:00 uur op bed lig, maak ik maximaal gebruik van die tijd. Ik was nooit een ochtendmens totdat ik het mezelf aanleerde en mijn bioritme zo programmeerde  waardoor ik nu eenvoudig zo vroeg uit bed kom omdat ik vanuit mezelf al wakker wordt om deze tijd.

#1 – 4:45 UUR: MEDITATIE

Meditatie is één van de gamechangers geweest in mijn leven. Ik was er nooit een groot voorstander van omdat ik het nogal zweverig vond en het altijd zo ontzettend druk was in mijn hoofd. Maar ik las meer en meer over  de voordelen hiervan en ben dit gaan toepassen. Ik moest in het begin echt oefenen en daar pluk ik nu de vruchten van. Meditatie zorgt ervoor dat ik volledig tot rust kom, gefocust ben en dat ik me dankbaar en gelukkig voel.

#2 – 5:00 UUR: LEZEN EN KENNIS VERGROTEN MET EEN LEKKERE TAS KOFFIE

Na mijn meditatie neem ik een lekkere kop koffie en ga ik lezen. We zijn op deze wereld gekomen om te groeien. Wanneer we stoppen met groeien dan gaan we langzaam dood. Kortom: wanneer je niet langzaam dood wilt gaan, lees dan iedere dag minstens twintig minuten een boek.

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling en aan het verhogen van je kennisniveau is ontzettend belangrijk. Door enkel al 20 minuutjes een boek onder je neus te stoppen, groei je als mens. Je bent immers nooit uitgeleerd op deze wereld.

Zelf lees ik in de ochtend 2 verschillende typen boeken.

Als ondernemer weet ik als geen ander hoe je geleefd kan worden door de waan van de dag en dan vergeet je te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leeft dan voor anderen in plaats van voor jezelf. Neem daarom in de ochtend eens 20 minuten de tijd voor een goed boek. Ik kan je garanderen dat je hierdoor een ochtend creëert met vele nieuwe inzichten.

#3 – 5:30 UUR: BEWEGING

Na het lezen en mijn lekkere kop koffie, trek ik mijn sportkleren aan om naar buiten te gaan in de natuur, dan ga ik in de tuin of in het park wat oefeningen doen, dit kan heel verschillend zijn, dan is het eens yoga oefeningen met wat push-ups, soms is het enkel wandelen of lopen..

#4 – 6:00 UUR: JOURNALING

Journaling lijkt heel veel op het schrijven in een dagboek. Ik maak iedere ochtend tijd om mijn vorige dag te reflecteren en om over mijn gevoel te praten, ervaringen, noem maar op..

 • Wat ging er goed?
 • Wat zijn mijn leermomenten?
 • Waar ben ik dankbaar voor?
 • Wat zijn mijn doelen in het leven?
 • Hoe ziet mijn planning ervoor vandaag uit?

#5 – 6:30 UUR: LEZEN (2DE BOEK)

#6 – 7:00 UUR: ADEMHALINGSOEFENING VAN WIM HOF

Ik ben een groot fan van Wim Hof als we het hebben over ademhalingsoefeningen. Deze oefening duurt ongeveer 25 minuten en met zijn online-training is het een begeleide ademhalingsoefening.

Door het doen van deze ademhalingsoefening krijg ik meer energie, focus, rust en helderheid in mijn hoofd. Ik kan nog dieper gaan in mijn meditatie dan bij ‘normaal’ mediteren, waardoor ik vaak diverse nieuwe inzichten opdoe die de kwaliteit van leven beter maken.

#7 – 7:30 UUR: KOUDE DOUCHE

Na de ademhaling  neem ik direct een ijskoude douche. Helaas heb ik geen ijsbad zodat ik de Wim-Hof-Methode niet perfect kan uitvoeren. Toch is een koude douche al voldoende.
De methode is o.a. goed voor:

 • je immuunsysteem;
 • de mentale gezondheid;
 • sportprestaties;
 • stress-relief;
 • meer energie;
 • betere slaap;
 • herstellen van je workout;
 • wilskracht;
 • en zo kan ik nog wel even door gaan.

Wat het mezelf iedere ochtend sowieso brengt is:

 • energie;
 • wilskracht;
 • nog meer zin in mijn dag.

Na mijn ochtendroutine kan ik energiek aan de slag met mijn grootste doelen. 

Zitten er activiteiten tussen voor jouw eigen ochtendroutine? Besef goed dat het aanleren van een nieuwe routine gemiddeld zo’n 66 dagen vraagt. Kies daarom voor een ochtendroutine die je vol kunt houden. Er is immers niks frustrerender dan het hebben van een ochtendroutine die onmogelijk is om toe te passen.

Een vaste ochtendroutine zorgt voor:

 • meer energie;
 • een positieve mindset;
 • meer succes als ondernemer;
 • toenemende groei van jouw bedrijf;
 • living life to the fullest.

INTERMITTENT FASTING

Ik volg ook een vasten leefwijze. Ik was vroeger iedere ochtend druk in de weer met eten bereiden, totdat ik intermittent fasting ontdekte. Ik kan je er alles over gaan uitleggen, maar dat is niet de intentie van dit artikel. Kort samengevat betekent intermittent fasting voor mij dat er tijdens een dag 2 eetmomenten zijn.

Ik eet rond 12:00 voor het eerst en de tweede keer eet ik rond 18:00 uur. De rest van de dag drink ik alleen veel water en wat koffie.

Intermitting fasting brengt vele voordelen met zich mee. Onderstaande voordelen zijn overgenomen van Dr. Richard de Leth. Ik heb groot respect voor de manier waarop hij de wereld gezonder aan het maken is.

Anyway, enkele voordelen van intermittent fasting (IF):

 • Het bevordert de vetverbranding.
 • Je hele lichaam (inclusief je vetweefsel) wordt insulinegevoeliger, waardoor je sneller verzadigd bent en het werkt ook als een bescherming tegen suikerziekte.
 • Het heeft een positieve invloed op het cholesterol- en triglyceridegehalte. Ook blijkt uit (dieren)onderzoek dat IF de kans op bijvoorbeeld alvleesklierkanker, prostaatkanker, hart- en vaatziekten, hersenziekten en borstkanker vermindert.
 • Een verminderde kans op overgewicht en leververvetting.
 • Je krijgt meer energie en je voelt je frisser of energieker.


Ik ben zelf ontzettend positief over intermittent fasting en voel me veel energieker, gelukkiger en sneller.