Versterk je immuunsysteem voor de winter die in aantocht is.

De dagen worden korter. We krijgen minder zonlicht binnen en zijn minder lang buiten. Velen van ons hebben een vitamine D tekort (inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat het merendeel van de mensen die met de C-ziekte op de IC’s belanden een tekort hebben aan vitamine D. Daarnaast heeft 78% van hen overgewicht).


Het wordt hoog tijd om massaal ons overgewicht te verminderen en ons immuunsysteem ijzersterk te maken! De allerbelangrijkste en meest voordehand liggende tip die ik je kan geven: neem extra vitamine D.


Ten tweede: adem door je neus. Veel mensen ademen door hun mond, maar dat is niet aan te raden. Als je door je neus ademt, komt er stikstofoxide in je bloed.
Deze stof is essentieel om zuurstof tot diep in je cellen te transporteren. Daarnaast begint het immuunsysteem in je neus; hier hou je ziekte en bacteriën die er niet thuishoren tegen en je maakt ze onschadelijk. Adem dus zoveel mogelijk door je neus.


Als je je immuunsysteem in korte tijd wilt boosten eet dan lekker veel broccoli en paddenstoelen. Ze komen als paddenstoelen uit de grond…:-) Laten we bij de paddenstoelen beginnen. Daarin zit een stof genaamd beta-glucaan, die de natuurlijke antilichamen in je neus versterkt, waarmee je het vocht in je neus aanmaakt als je verkouden bent. De natuur verzorgt ons in het juiste jaargetijde preciés met wat we nodig hebben, ze komen… als paddenstoelen uit de grond in de herfst.


TIP: Gooi de steeltjes niet weg, die zijn twee keer zo potent als de hoed!


Door regelmatig paddenstoelen te eten, versterk je jouw immuunsysteem bij de poort (je neus), waar het bacteriën en ziekten onschadelijk kan maken. Volgens een recent onderzoek kan dat prima met A. Bisporus, ook wel beter bekend als de champignon. Maar er zijn ook talloze andere soorten die heilzaam zijn. Hoe meer paddenstoelen je aan je menu toevoegt, hoe sterker je immuunsysteem in de eerste lijn van verdediging wordt.


Dan de tweede superbooster voor je Immuunsysteem: broccoli. Ook hier geldt: in de steel zit veel meer van de werkzame stof (sulforafaan), dus gooi die niet weg! Er zijn honderden zo niet duizenden wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar deze superfood, met zijn heilzame werking op allerlei ziekten variërend van infecties tot kanker. Broccoli hoort niet voor niets tot ons standaard Immuunboost eten! Als je écht een enorme boost wilt hebben voor je Immuunsysteem, koop dan de broccoli-sprouts (de jonge spruiten) en doe ze door je salade of smoothie. Deze spruiten zijn 100 keer zo potent als de groente zelf (als ze uitgroeit tot volledige broccoli, dan verspreid de sulforafaan door de hele groente).


Een andere stof die je in de winter goed kan gebruiken is Omega 3, ook wel visolie of levertraan. Oma’s van weleer stopten ons in het najaar dagelijks een lepel levertraan in onze mond en niet voor niets: deze stof is essentieel voor onze gezondheid.
Als je gevoelig bent voor winterdepressie, slik dan meer dan 1000 mg Omega 3 (EPA). Naar deze dosering is wetenschappelijk onderzoek gedaan; het heeft dezelfde werking als een antidepressiva zoals Prozac. Zoek visolie van goede kwaliteit, en kijk vooral naar de hoeveelheid EPA (>1000mg per dag). Als je daarnaast vitamine C, B (complex) en Zinc bij slikt zit je goed deze winter en geef je je lichaam wat het nodigt heeft om op eigen kracht ijzersterk en gezond te worden en te blijven.


En als laatste, als je buikvet wil verliezen (de bron van laaggradige ontstekingen) en kilo’s kwijt wil raken: verdiep je dan in intermittent fasting. Sla gerust het ontbijt over en eet dan een rijke lunch, zoals een salade of maaltijdsoep. Zorg dat je niet teveel complexe koolhydraten, brood en suikers binnenkrijgt. Door later op de dag te eten, ga je je eigen vetten verbranden, precies zoals de natuur dat bedoeld heeft. Anders blijf je hamsteren en blijft je lichaam hongeren naar suikers. Dat wat het teveel heeft… wordt opgeslagen als vet. Daarnaast zorgt intermittent fasting (onderbroken vasten) ervoor dat je lichaam in rust en herstel modus komt, waarin het lichaam tot op cel niveau wordt hersteld!
Eet weer als onze voor-voorvaderen, zoals we 250.000 jaar gegeten hebben; begin later op de dag. Onze voorvaderen konden ook niet naar de ijskast lopen en een kom muesli pakken. Die gingen eerst jagen of verzamelen en dan pas eten. Al je het écht goed wilt doen, sta je ’s morgens lekker vroeg op, ga je een uur wandelen of fietsen en ga je dan pas eind van de ochtend eten.

Onze online programma de Re-Root You Life online programma gaat dieper in op deze onderwerpen: De juiste voeding, ademhaling en holistische gezondheid.

Franco Bitonti