“Je mond is om te eten, je neus is om te ademen”
Elke sport heeft profijt bij een betere uithoudingsvermogen. Het vermogen om je activiteit langer uit te voeren, vooral onder vermoeidheid, is iets wat we allemaal willen.
De ademhaling speelt een cruciale rol bij uiteenlopende sporten. Of je nu een marathon aan het lopen bent of aan het ping pongen . Door een verkeerde ademhaling treedt er sneller vermoeidheid op, wat je lichamelijk maar zeker ook geestelijk kan belasten.
Door heel bewust door je neus adem te halen filter je niet alleen de lucht (wat al een belangrijke reden is) maar warm je de lucht op, krijg je automatisch de juiste hoeveelheid zuurstof binnen en zorg je met voor de natuurlijke aanmaak van lichaamseigen stikstofmonoxide.
Daarnaast zorg je voor een betere balans tussen CO2 en zuurstof in je cellen. De O2/CO2 verhouding blijkt bij neusademhalers veel optimaler te zijn, waardoor het immuunsysteem krachtig ondersteund wordt. Tevens heeft de neusademhaling een positieve invloed op je lichaamshouding, je gemoedstoestand en je bloeddruk.
Mensen die door hun neus ademhalen krijgen ongeveer 60% meer zuurstof binnen dan mensen die door hun mond ademhalen. Hoe langzamer en hoe minder we inademen, hoe meer zuurstof en hoe minder melkzuur we in onze lichaamscellen hebben en ook des te lager ook onze hartslag zal zijn.
Ademhalen via de neus is een stuk voordeliger en gezonder dan ademhalen via de mond – vooral
tijdens het sporten, dus ook bij lopen. In het begin is het natuurlijk even wennen, omdat de
gemiddelde snelheid waarmee je gewend was te sporten eerst zal afnemen. Op den duur neemt je snelheid weer toe en sport je met een groter gemak dan je met mondademhaling gewend was.
Op momenten van maximale inspanning is het normaal om ook door de mond te ademen. Dit betekent het tijdelijk activeren van de “turbo” van een motor om de prestaties op een specifiek tijdstip te maximaliseren, maar net als in een Formule 1 auto kun je de turbo beter niet de hele tijd aan zetten want je verstoort uiteindelijk de CO2 / O2 balans.
Hoe meer je tijdens de dagelijkse taken neusademhaling oefent, des te gemakkelijker het is om hiervan tijdens de training te profiteren. Als je in rust slecht ademt, zul je tijdens het sporten ook slecht ademen.
“Je mond is om te eten, je neus is om te ademen”
Onze neusholte is het enige systeem dat speciaal ontworpen is om te ademen; het reinigt, verwarmt en filtert de lucht die we inademen. Mondademhaling doet dat niet. Er komt stikstofmonoxide (NO) vrij, een vaatverwijdende stof die in de neusholte wordt aangemaakt en de afgifte van zuurstof via het bloed naar de cellen bevordert.
Door neusademhaling activeren we ons diafragma: de functionele manier van ademen is het gebruik van ons middenrif. Als we „diep“ ademen, gebruiken we onze flanken, ademen we horizontaal en naar onze buik. Dit stelt ons in staat om lucht tot in de onderste lobben van onze longen te krijgen. Met mondademhaling lukt dit niet en blijft de ademhaling in de borst. Dit zorgt vaak voor verkrampingen in het gebied rond de nek, schouders en rug. Het verbeteren van ons vermogen om goed te ademen is net als het sterker maken van elke andere spier in het lichaam: hoe meer je het gebruikt, hoe beter het wordt in zijn functie.
Nog een voordeel van de neusademhaling is het aanzetten van het parasympatische zenuwstelsel. Deze toestand in het lichaam staat bekend als „rest&digest“ oftewel het rem-pedaal. Hiermee zijn we in staat om beter te herstellen, maar ook om betere beslissingen te nemen. Een snelle mondademhaling wordt met een paniekaanval geassocieerd en activeert de tegenhanger: het sympathische zenuwstelsel – het gaspedaal. Je voelt je opgejaagd, onrustig en je komt moeilijk tot rust. Niet fijn als je in slaap wil vallen.