Als je naar een Native stamoudste om raad gaat, of naar een medicijnman voor healing, dan is de kans groot dat je met een en hetzelfde advies naar buiten gaat. ‘Je bent de connectie met Spirit kwijt. 

Hoe schrijnend is het contrast met hoe wij in het westen omgaan met onze psychische gezondheid. Allereerst is er geen ‘onze’. In het westen wordt alles individueel aangepakt; we leven overwegend niet meer in tribes (communities). Als je bij een dokter of psychiater komt met een geestesaandoening zoals angst of depressie is het beste wat hij kan doen: rust aan bieden of een medicijn dat op zijn best de symptomen een tijdje onderdrukt. 

Medici zijn in de greep van de farmacie en niet opgeleid om de onderliggende oorzaken bloot te leggen en aan te pakken. Laat staan om de connectie met Spirit of Bron te herstellen. En zo zijn we collectief dwalende.

Die connectie met de Bron raken we vaak al vroeg in onze jeugd kwijt, doordat er dingen gebeuren die we niet kunnen verwerken.

 “Wanneer je erover nadenkt, is de westerse industriële beschaving de enige groep in de hele menselijk geschiedenis die ongewone vormen van bewustzijn niet hoogacht, daar geen waardering voor heeft en ze niet wil begrijpen. In plaats daarvan pathologiseren we ze, we verdoven ze met kalmeringsmiddelen. Dit werkt op de manier van een wondpleister, als een lapmiddel, maar het pakt het hoofdprobleem niet aan en leidt op de lange duur alleen maar tot meer psychologische problemen.”

We hebben een medicijn voorhanden dat gratis en onbeperkt is, onze adem. 

Dmv diepe ademwerk kan je een soort chaotische setting als de sjamanen creeeren waarin de collectieve gekte word nagebootst, waarin iedereen zich even helemaal kan verliezen en over kan geven aan wat er in de diepte wérkelijk leeft. Onze schaduw, zoals Dr. Carl Jung die zou noemen. 

We blijven ons leven lang achtervolgd worden door deze schaduw, of zoals ontwikkelingspsychologen dat noemen: je blijft gevangen in de (vroege) levensfase waarin je verwond bent geraakt. Zo blijven we de verkeerde mensen aantrekken, kiezen we werk dat niet bij ons past waar we depressief en burned out van raken en worden we ziek. Of zoals Jung zegt: de schaduw die niet geïntegreerd wordt blijft in ons leven opdoemen als noodlot. Met andere woorden: we blijven mensen en situaties aantrekken die resoneren met onze pijnlijke diepe verwondingen. 

Dat je de connectie met de Bron (of met God, Spirit of hoe jij ‘Dat Wat Groter Is’ persoonlijk ook noemt kwijt bent en die verbinding mag herstellen.

Hoe doe je dat? Allereerst door niet langer de symptomen af te dekken. Pak je verantwoordelijkheid voor jouw geestelijke- en lichamelijke welzijn. Maak de sjamaan in jezelf wakker. Verdiep je in de methoden die onze voor-voorouders vér voor de Industriële Revolutie met groot succes gebruikten en zoek hedendaagse healers die hierin gespecialiseerd zijn.

Je kunt dan denken aan een Vision Quest, waarbij je net als de Natives een aantal dagen zonder eten of drinken en al helemaal zonder social media op een verlaten berg- of heuveltop wordt gedropt. 

Of een soulsearch via een van de medicijnplanten als Ayahuasca, Huachuma of Magische Truffels. Je kunt zoals de boeddhistische monniken een dag of 10 het totale donker in of een langere periode vasten. 

Mijn persoonlijke favoriet is momenteel intens emotioneel ademwerk, het heeft mij persoonlijk ongelooflijk veel gebracht. Ademwerk – mits goed gefaciliteerd – gaat zo diep omdat het de meest rauwe emoties los kan maken. Rond ons hart vormen zich lagen van wrok (bevroren boosheid), haat en verdriet. In de diepte van het buikgebied loeren oer-angsten die ons bang maken en ons weerhouden om voluit te leven. 

Dan hebben we nog onze seksualiteit, onze kernenergie. Als de beschermlagen rond ons hart- en buikgebied niet bevrijd zijn, blijft de seksualiteit meestal ook achter slot en grendel of wordt als pijnlijk of van een afstandje ervaren. 

Wanneer we met intens ademwerk met elkaar de diepte ingaan, dan gebeurt er iets wonderbaarlijks. Doordat we onszelf de vrije teugel geven en de permissie krijgen om even helemaal los te gaan, gaan we onbedaarlijk verkrampen, schudden en misschien zelfs schreeuwen en huilen. We kunnen gaan lachen, spontaan dansen en ons lichaam wringt zich in allerlei bochten. We worden doodsbang, want de cementlaag die we over onze verwondingen hebben gestort begint op te lossen. Maar we overwinnen die angst, die zich transformeert tot kracht en moed.

Daar waar we vast zijn komen te zitten in onze ontwikkeling, wat we onze ‘kernverwonding’ noemen, begint zich van alles te roeren. Dan kan zomaar alle emotionele en fysieke energie die daar gevangen zit in één grote (of in meerdere kleinere) emotionele ontlading loskomen. Dat wat vaak al decennialang gevangen zit gaat stromen. Direct na die ervaring komt vaak de grote bevrijding.

Ja lieve mensen, langdurig geesteszieke mensen kunnen genezen met iets zo eenvoudigs als versneld ademen, wat gratis voorhanden is. Hoeveel ontelbare mensen zouden hier niet bij gebaat zijn? Het is daarnaast ook nog eens buitengewoon veilig: 

Waarom horen we hier zo weinig van??? Hoe kan dat!? We zouden dit toch van de daken moeten schreeuwen? Zoveel mensenlevens zijn hierbij gebaat.

Het antwoord is heel simpel: er valt niets mee te verdienen. Een genezen patiënt is een verloren patiënt, zo luidt het huidige credo in de medische wereld. 

Psychiatrische patiënten zijn een goudmijn, want ze zitten vast aan een cocktail van tientallen peperdure medicijnen per dag. No way dat deze industrie haar kip met gouden eieren slacht om mensen te genezen met iets eenvoudigs als versnelde ademhaling. Het is treurig maar helaas waar.

We hebben dus ons eigen pad te kiezen. Onze eigen verantwoordelijkheid te pakken en de autoriteit niet buiten onszelf te leggen.

Welk pad je ook kiest, kies een pad met hart, een pad dat bij jou past. Zolang je jezelf maar niet meer verdoofd, niet meer kleiner houdt dan je in werkelijkheid bent. Je bent bedoeld om te groeien en te schitteren. Soms moet je daarvoor even pas op de plaats maken. In retraite. Stekker eruit. Met je aandacht naar binnen. Ontdekken waar jij verwond bent geraakt en wat er nodig is om die delen te bevrijden zodat je niet meer bang hoeft te zijn voor jezelf. Zodat je de kracht ont-dekt om te worden wie je in potentie kan zijn. Zodat je jouw connectie met de Bron kunt herstellen en kunt voelen hoeveel hulp er is vanuit de spirituele wereld. Zeker in de huidige onzekere tijden is dat van onschatbare waarde. Veel moois op jouw pad. 

Warme en lieve groet,

Franco