MOVEMENT PREPARATION

Denk aan Movement Prep alsof je een paar minuten de tijd neemt om je auto op te warmen die de hele nacht in een koude winter buiten heeft gestaan.

Het eindresultaat zal een vooruitgang zijn in mobiliteit, flexibiliteit en stabiliteit, bovenop de groei in snelheid en krachtinspanning.

Als coach ben ik grote fan om voor je trainingen dynamisch te gaan stretchen.

Dynamisch stretchen zorgt voor activatie van bepaalde spierketens. Net die activatie zal ervoor zorgen dat tijdens je komende training alle spieren in harmonie zullen werken.

Wat doen de Movement Preparations?

 Ze mobiliseren alle kleine spieren rondom je gewrichten die helpen om je gewrichten bij elkaar te houden zodat deze door hun functie het gewricht kunnen stabiliseren. Bij vrijwel alle mensen is op zijn minst één spiergroep compleet uitgeschakeld.

Dit kan tot gevolg hebben dat andere delen van het lichaam moeten compenseren, wat uiteindelijk lijdt tot blessures. Een voorbeeld hiervan is een van de kleinere spieren in je heupen, gluteus medius, die als hij niet geactiveerd is, zal leiden tot onderrug problemen, knie problemen en een stijve rug. Het is alsof iemand de schakelaar heeft omgezet, waardoor deze kleine spieren geen prikkel meer krijgen en uitgesloten worden voor het meedoen in de beweging.

Een verschil tussen traditioneel statisch stretchen en Movement Preperations is dat het doel van het traditioneel stretchen is, om je spieren te ontspannen. Bij Movement Prep ga je jouw spieren juist contraheren, ook wel het activeren van de spieren, door ze aan te spannen.

 Laten we je billen gebruiken, die wij liever benoemen als jouw gluteus maximus of meestal afgekort naar je “glutes.” Neem even de tijd en span je linker bil aan gevolgd door de rechter. Aardig makkelijk, toch? Toch activeren de meeste mensen, zelfs professionele atleten, niet altijd hun glutes. Het resultaat, zij maken nooit volledig gebruik van deze enorm sterke spieren die een groot deel horen uit te maken van je dagelijkse bewegingen.

In het dagelijks leven zitten wij grotendeels van onze tijd op onze glutes, wat er voor zorgt dat de tegenoverliggende spier -de heupbuigers- kort en inactief wordt. De neuromusculaire relatie van deze antagonisten staat bekend als reciprocal inhibition, wat een mooi woord is om te zeggen dat wanneer een spiergroep contraheert, de andere spiergroep ontspant. When one fires, the other reloads. Movement Preperations is het in gang brengen van reciprocal inhibition. De Movement Prep routines maakt deze spieren wakker en niet alleen voor je training. Zij zullen actief blijven voor de rest van de dag.

Movement Preps zijn binnen mijn visie van coaching een belangrijk onderdeel van de warming-up. Vaak wordt de warming-up over geslagen wat uiteindelijk kan leiden tot blessures en suboptimale prestaties en resultaten.

 Het is van essentieel belang dat je het lichaam klaarmaakt om te gaan trainen. Niet alleen het verhogen van je hartslag, bevorderen van de bloedtoevoer naar de spieren en het verhogen van de lichaamstemperatuur zijn van belang, maar ook het verbeteren van het neuromusculaire systeem in spierketens, ofwel het samenspel tussen spier en zenuw.