Hoe je op mensen en situaties reageert, vooral bij uitdagingen, is de beste indicator van hoe diep jezelf kent.

Hoe je op mensen en situaties reageert, vooral bij uitdagingen, is de beste indicator van hoe diep jezelf kent.

Onder druk komt er uit wat er in zit.

Bijvoorbeeld Als je een sinaasappel perst, komt er uit wat er in zit: namelijk sinaasappelsap.

Bij mensen is dat niet anders. Onder druk komt er ook uit wat er in zit. Je leert jezelf dus goed kennen als je onder druk wordt gezet.

Je reacties die je laat zien, zeggen namelijk alles over jezelf. Trek je jezelf terug, heb je woede uitbarstingen, raak je in paniek of word je dominant en wil je de touwtjes in handen nemen ?

Dit zijn allemaal reacties die een indicatie zijn dat er nog dingen zijn die genezen mogen worden: er zit nog onverwerkte pijn, of er is nog sprake van hardnekkige ego-patronen.

De enige manier om hiermee aan de slag te gaan is het pad van zelfobservatie; met bewustzijn je ego te leren doorzien en je pijn hoe moeilijk het ook is alsnog te verwerken.

Maak er een gewoonte van dat als je onderdruk staat, niet meteen te reageren, maar de blik naar binnen te richten.

Probeer als een waarnemer naar de sensaties en gevoel in je lichaam te kijken in plaats van je blik naar buiten te richten om te kijken wie jij de schuld kunt geven van de ellende.

Want in je lichaam zit het antwoord. En dat antwoord komt vanzelf als je niet met je denken naar het antwoord gaat zoeken (wat het mechanisme van het ego is), maar door aanwezig te blijven bij alles wat er IN je lijf gebeurt.

Doe niets en neem alleen maar waar. Laat alle oordelen los en als je al gedachten hebt, laat ze dan aan je voorbij gaan; in plaats van je aan deze gedachten te hechten en ze als waar aan te nemen.

En in deze rust van het waarnemen kan ook de woede, de schaamte of een gevoel van schuld zakken en kun je neutraler naar de situatie kijken en meestal ontstaat er dan als vanzelf een oplossing.

Die oplossing komt alleen van vanbinnenuit, omdat je in de kalmte van de waarneming kan voelen wat er echt aan de hand is. En zodra je dat ziet, dan kun je ook weer zuiver handelen, zonder dat je ego je gek maakt met allerlei overtuigingen die toch helemaal niet waar blijken te zijn.