Waarom emoties ophouden niet werkt

Emoties opkroppen is slecht voor je gezondheid. Het is een tikkende tijdbom: vroeg of laat moet er iets ontploffen! Waarom doe je het dan toch? Waar ben je bang voor? Hoe kun je wel je emoties uiten, maar nu op een gezonde manier? Dat lees je in dit artikel!

Ik ontplofte bijna!

Ik liep steeds roder aan – de stoom kwam uit mijn oren…

“Wie denk je wel dat je bent? Met je arrogante kop! Je zit de hele tijd negatieve opmerkingen over mij te maken en ik heb er nu genoeg van! Alsof je beter bent dan mij! Nu moet je er onmiddellijk mee stoppen, anders zal ik je eens flink de waarheid zeggen! Wie denk je wel dat ik ben? Denk je dat je over mij heen kunt lopen? Nou, dan zal ik je eens leren dat dat een grote fout is!”

Ik stond op ontploffen!

En toen…

…werd ik wakker.

Het was 7 uur in de ochtend. Het was maar een droom. Ik was 16 en een nieuwe schooldag was begonnen.

Hoe ik er echt over dacht, heb ik die persoon nooit verteld. Ik heb mijn emoties opgekropt en nooit verteld wat ik echt voelde.

Nooit…

Het doet er niet toe wat de aanleiding was.

Het doet er niet toe of het om een jongen of meisje, man of vrouw ging.

En dat doet er in jouw geval ook niet toe.

Jij en ik zijn talloze mensen in ons leven tegengekomen die ons verkeerd hebben behandeld.

Die tegen ons logen, ons naar beneden haalden, of over ons roddelden. Die ons probeerden te manipuleren of te domineren. En veel te vaak hebben we ons ingehouden. Veel te vaak hebben we niet verteld hoe we daar echt over dachten!

Een gemiste kans.

Wat je vasthoudt in gedachten, houdt jou vast.
Wat je loslaat, maakt je vrij…

Waarom we onze emoties opkroppen?

Waarom durven we niet te zeggen wat ons dwars zit?

Over het algemeen zijn het niet de dominante of agressieve mensen die problemen hebben met emoties opkroppen. Het zijn juist de aardige mensen die hier moeite mee hebben. Het zijn de redelijke mensen, de begripvolle mensen.

Waarom is dat zo? Waarom zijn het juist de aardige mensen die moeite hebben met emoties opkroppen?

Daar zijn meestal drie redenen voor:

1 – We zijn bang om ruzie te krijgen.

Ja, noem het maar gewoon zoals het is: we zijn bang…
We durven de confrontatie niet aan. We zijn bang om de relatie nòg slechter te maken. Waarom? Omdat we óók afhankelijk zijn van die relatie. Misschien hebben we een collega waar we ons enorm aan ergeren. Misschien hebben we een baas die onuitstaanbaar is. Misschien hebben we familie die ons het bloed onder onze nagels vandaan haalt.

Maar door echt te zeggen wat ons dwarszit, lopen we kans om ruzie te krijgen. Dan wordt de situatie op kantoor misschien onhoudbaar. Dan wordt de slechte relatie plotseling een familievete. Of lopen we de kans dat die ander ons nóg slechter behandelt.

Of ons verlaat. Of ons ontslaat.

Kies maar uit, want er zijn smaken genoeg! Dit is vaak het gevolg van een gebrek aan zelfvertrouwen.

2 – We twijfelen of we gelijk hebben.

Dit is de reden dat vooral aardige, redelijke en vriendelijke mensen last hebben van emoties opkroppen. We kunnen ons te goed inleven in hoe anderen zich voelen. Een beetje te goed zelfs. Daardoor twijfelen we of wijzelf wel gelijk hebben. Zit er niet een klein beetje waarheid in de kritiek van de ander? Zijn wij zelf echt 100% vrij van eigen fouten?

Meestal niet.

Niemand is perfect en er is voor elke kritiek wel iets te zeggen. Doordat we twijfelen besluiten we maar onze emoties op te kroppen en de boel te laten zoals het is.

3 – Emoties opkroppen is een patroon geworden.

Emoties opkroppen is meestal een patroon dat ontstaat in onze jeugd.

We hebben geleerd om niet eerlijk te zijn over wat we voelen. Meestal omdat daar negatieve consequenties aan vast zaten: We kregen dan nog meer kritiek, we werden uit de groep gegooid of we moesten zonder eten naar bed.

De meeste patronen die ontstaan tijdens onze jeugd, blijven zich herhalen.

Dus als je een patroon hebt van emoties opkroppen, dan wordt dat je tweede natuur. Dan voelt het gewoon eng en wel te vertellen wat je echt voelt.

Er zijn natuurlijk nog andere redenen waarom je je emoties opkropt.

Als je niet laat merken dat iets je raakt, dan ben je voor jouw gevoel sterker. Het kan zwak overkomen om te laten merken dat iemands gedrag wel grote invloed op jou heeft.

Ook kan het zijn dat je gewoon niet weet hoe je emoties moet uiten.

Gewoon, omdat je verbaal niet zo snel bent. Soms kom je drie dagen na een opmerking er pas achter wat het perfecte antwoord zou zijn. Maar dan is de situatie natuurlijk allang voorbij en jouw reactie dus ook veel te laat.

Emoties opkroppen werkt niet – 3 redenen.

Emoties opkroppen werkt eigenlijk bijna nooit. Er zijn natuurlijk wat uitzonderingen: je kunt niet in elke situatie precies vertellen wat je van alles en iedereen vindt. Dan uit je misschien wel je emoties, maar ben je eigenlijk gewoon een bot mens…

Dus het is slim om vooraf te bepalen in welke situatie je je emoties wilt uiten. Doe het in ieder geval als je die emoties erg sterk voelt. Doe het vooral als dingen je erg dwars zitten!

Dit zijn drie redenen waarom emoties opkroppen niet werken:

1 – Het is slecht voor je gezondheid

De eerste en belangrijkste reden, is dat het slecht is voor je gezondheid. Alles wat je niet uit, slaat zich op in je hoofd – en in je lichaam. Wat je niet uit, creëert negatieve energie in je lichaam.

Daarom zeggen we: “Het ligt als een steen op de maag.” Of: “Het grijpt me naar de keel!” Opgekropte emoties zijn ongelofelijk slecht voor je lichamelijke gezondheid.

Uiteraard zijn ze ook slecht voor je mentale gezondheid. Zulke emoties blijven als negatieve gedachten in je hoofd ronddwalen en veroorzaken daar ook veel spanning. Je wordt er negatiever door, je wordt er steeds meer gespannen door. Je wordt er zeker NIET gelukkig door.

Dus emoties opkroppen is niet goed voor je.

Bovendien:

2 – De ander krijgt nooit te horen hoe jij je voelt.

Het oproepen van emoties werkt niet omdat de ander nooit te horen krijgt wat jou dwars zit.

Dus wat voor zin heeft het dan?

Je maakt je alleen maar jezelf gek mee. De ander krijgt nooit te horen wat je echt dwars zit en kan er dus ook nooit wat aan doen.

Het is alsof je de meest fantastische zangsolo ter wereld zingt waar iedereen verrukt van zou zijn. Je doet het alleen thuis in je badkamer en niemand zal je ooit horen.

Spijtig!

Als de ander niet weet wat je dwarszit, dan zal er ook nooit wat veranderen. Dus er komt geen enkele oplossing.

Terwijl jij jezelf nog steeds rot voelt.

3 – Je begint met een achterstand als je (later) toch vertelt wat je dwarszit.

Als mensen heel lang emoties opkroppen, moeten ze ze uiteindelijk toch uiten. Als de druk uiteindelijk te hoog wordt. Dan barst de bom en wordt eens flink verteld wat de waarheid is.

De aanleiding daarvoor heeft meestal niets te maken met de oorspronkelijke situatie. Als je dan uiteindelijk vertelt wat je dwarszit, dan begin je meestal al met een achterstand.

Je voelt zoveel emotie, dat je nauwelijks helder meer kunt nadenken. Je kunt niet meer de sfeer van het gesprek inschatten of reageren op wat de ander zegt.

Je bent als een trein die met 200 kilometer per uur doordendert en zich niet laten stoppen!

Hoe effectief en zinvol denk je dat dat gesprek wordt? Meestal niet zo effectief, toch?

Als het belangrijk voor je is dat er iets gaat veranderen – in jouw voordeel – dan moet je proberen dingen duidelijk en beheerst te vertellen. Als iemand tegen jou loopt te schreeuwen, dan luister jij ook niet echt meer. Dan ga je weg, of je ga je terug schreeuwen…

Emoties opkroppen – of uiten op een gezonde manier?

Hoe doe je dat, op een gezonde manier je emoties uiten? Deze inzichten gaan je helpen:

1 – Emoties opkroppen werkt niet – Kom op voor jezelf.

Jouw mening is waardevol, dus het is belangrijk om je emoties te uiten. Houd ze niet binnen, maar doe er iets mee! Als je het gevoel hebt dat mensen over je heen lopen, dan is dat meestal ook zo. Dan proberen ze dat ook. Dus kom op voor jezelf en zeg wat je dwarszit. Het is de moeite waard je emoties te uiten, ook al vind je dit eng of spannend.

Maar…

2 – Emoties opkroppen werkt niet – Houd het bij jezelf.

Als je vertelt wat je dwarszit, focus dan vooral op hoe jij het ervaart. Niet op hoe de ander het heeft bedoeld. Dat zijn soms twee totaal verschillende dingen.

Als ik zeg: “Ik vind mijn trui best wel mooi”, dan bedoel ik niet:

“JIJ hebt de lelijkste trui ter wereld en hij doet pijn aan mijn ogen!”

Zie je het verschil tussen hoe iets binnenkomt en hoe iets is bedoeld?

Vertel gewoon hoe jij je voelt. Probeer niet te raden waarom de ander iets heeft gedaan. Houd het dicht bij jezelf. Er is altijd een kans dat de ander helemaal niet heeft ingezien dat zijn of haar gedrag jou een slecht gevoel gaf.

Als je ze beschuldigt dat ze dat opzettelijk hebben gedaan, dan gaan ze in de verdediging – en dan loopt het mis. Dan heb je geen gesprek meer, maar een ruzie.

3 – Emoties opkroppen werkt niet – Wees bereid iets te verliezen.

Uiteindelijk moet je bereid zijn iets te verliezen om je mening te geven. Als je je emoties uit, dan loop je natuurlijk de kans dat de ander daar niet blij mee is.

Maar vraag jezelf af: Wat is nu beter?

Dat de ander duidelijk weet hoe jij je voelt – en je dan minder aardig vindt? Of dat jij al je emoties opkropt? Met heel veel spanning in je hoofd en in je lichaam als gevolg?

Wat is nu beter?

Ik denk dat het beter is om eerlijk te vertellen wat je dwarszit. Als de ander dan beslist om jou minder leuk te vinden, dan zij het zo. Dan heb je in ieder geval eerlijk verteld wat je dwars zit. Dan mag de ander zelf bepalen wat hij of zij zij daarmee doet.

Emoties opkroppen en zelfvertrouwen.

Emoties opkroppen gebeurt vaak bij mensen die van nature aardig en redelijk zijn. Het gebeurt als mensen het zelfvertrouwen missen om op te komen voor hun eigen mening. Als je nog niet genoeg waarde hecht aan je eigen mening, dan is het logisch dat je je emoties vaak opkropt.

Maar zoals je nu weet, is dat absoluut niet gezond! Dus hoe moet je dat verbeteren?

Wel, ga werken aan je zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfwaardering. Op het moment dat jij echt voelt dat jijzelf en jouw mening belangrijk zijn, zul je automatisch daarmee rekening houden.

Dan zul je ook anderen laten weten wat jij voelt. Gewoon omdat dat gevoel belangrijker is dan de mening van andere mensen. Gewoon omdat je jezelf respecteert.

Dus ga werken aan je zelfvertrouwen!