Zelfinzicht

Zelfontwikkeling is de basis van elk succes. En zelfinzicht is belangrijker dan vaardigheden, want actie zonder inzicht is nutteloos. Zonder zelfkennis bereik je hooguit een doel, niet per se een doel dat je gelukkig maakt. Jij bent de bron en oorsprong van al je persoonlijke doelen. Blijf leren en groeien, want waar je ook naartoe gaat, je neemt altijd jezelf mee!

Leren is zo belangrijk!

Uit onderzoek blijkt dat hoe succesvoller iemand is, hoe groter zijn boekenkast. Zie je het verband tussen leren en succes? Succesvol zijn zonder te leren bestaat gewoon niet. Of je moet erop gokken dat je de staatsloterij wint, maar zelfs dan bestaat persoonlijk succes uit veel meer dan alleen maar geld.

Alles wat je wilt, bereik je met de inzichten die je leert van anderen of uit eigen ervaring. Laat een gebrek aan kennis nooit een excuus zijn om niet je doelen te bereiken! Zonder kennis of inzicht weet je gewoon niet wat je moet doen. Wat is het resultaat? Dat je overal terechtkomt, maar meestal niet bij je doel…

Wat is de belangrijkste kennis?

De kracht van kennis is enorm. Het verbaast me altijd dat er mensen zijn die zeggen: “Ik heb enorme uitdagingen in mijn leven en ik heb geen idee wat ik moet doen.” Dat is eenvoudig: Zoek iemand die deze uitdagingen ook heeft gehad en er een oplossing voor heeft bedacht of ontwikkeld. Hoe moeilijk kan het zijn? Uiteindelijk wil je natuurlijk ervaring, maar kennis is een goed begin.

Wat is de belangrijkste kennis die je kunt opdoen? Dat is kennis over jezelf. Met alle andere kennis leer je hooguit een vaardigheid. Maar met zelfkennis ontdek je je eigen motieven en drijfveren. Dat is veel belangrijker dan welke vaardigheid dan ook. Zelfkennis is de sleutel naar een fijner leven. Alles wat je wilt bereiken, begin met meer inzicht in wie je bent en wat je werkelijk wilt.

Actie zonder inzicht is nutteloos.

Je moet weten wat je beweegt en wat bij jou past. Je moet weten wat jou uniek maakt, wat je wensen en voorkeuren zijn, wat je dromen en verlangens zijn. Zonder deze kennis is elke actie nutteloos, want dan bereik je hooguit een doel, niet per se een doel dat je gelukkig maakt. Zelfontwikkeling is de basis van alles. Alles wat je wilt bereiken ligt in het verlengde van je eigen persoonlijkheid.

Het moet dus allemaal uit jezelf komen. Jij bent de bron en oorsprong van al je persoonlijke doelen. En uiteraard heb je ook persoonlijke uitdagingen of blokkades die voorkomen dat je die doelen bereikt. Die heeft iedereen. De meeste mensen worden niet tegengehouden, ze houden zichzelf tegen. We bewegen ons door het leven, met één voet op het gaspedaal en één voet op de rem.

De buitenwereld is een afspiegeling van jezelf.

Alleen door meer zelfinzicht kom je daar achter. Alleen door zelfontwikkeling kun je dit oplossen. Sterker nog: zelfontwikkeling is de snelste manier om dit op te lossen. Blijf jezelf ontwikkelen en op een dag besef je: “Dit is wie ik ben, dit is wat ik wil en dit is wat ik daarvoor moet doen.” Soms hebben we de illusie dat we dit in één keer kunnen bereiken, maar zelfontwikkeling is een proces dat nooit ophoudt.

De buitenwereld is een afspiegeling van jezelf, een afspiegeling van je eigen persoonlijkheid. Je ervaart eigenlijk niet de wereld zelf, je ervaart jouw ideeën over de wereld. Wat je denkt over de wereld, wordt bijna automatisch bevestigd. Vind je andere mensen leuk en werk je graag samen? Dan ontmoet je continu leuke mensen op je pad om samen mee te werken. Wantrouw je mensen en vind je dat iedereen uit is op eigen gewin? Dat ontmoet je veel mensen die je in dat idee bevestigen.

Wat kan ik zelf veranderen?

Als er iets ‘niet goed’ is in je buitenwereld, is het slim om jezelf af te vragen: “Kan ik hier ook anders tegenaan kijken? Wat in mijzelf kan ik veranderen, zodat ik dit anders zal ervaren?” Zelfontwikkeling betekent dus een beter inzicht in jezelf en dus een beter inzicht in je buitenwereld. Het resultaat is meer voldoening, meer geluk, meer ontspanning, meer zelfvertrouwen en meer succes.

Na een lange tijd heb ik deze les geleerd. Vroeger keek ik naar mijn leven en dacht: “Was het maar anders.” Als ik tegenwoordig een uitdaging  in mijn leven ervaar, is automatisch mijn eerste gedachte: “Wat kan ik hier zelf aan doen? Wat in mij heeft dit veroorzaakt? Hoe kan ik hier anders naar kijken? Wat kan ik in mijzelf veranderen, waardoor ik hiervoor een oplossing vind?”

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

De oplossing ligt altijd in onszelf. Als je dat werkelijk inziet, neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven. De schuld geven aan mensen of omstandigheden buiten jezelf, is een vorm van slachtofferdenken. Dat kun je missen als kiespijn, want daardoor zeg je eigenlijk dat je er niets meer aan kunt doen. En je kunt altijd iets doen. Je bepaalt niet altijd wat je overkomt, maar wèl altijd hoe je daarop reageert.

Dus blijf jezelf ontwikkelen, stop nooit met groeien. Een waarschuwing: het hoeft niet perfect. Je hoeft niet elke seconde bezig te zijn met leren. Zorg ervoor dat je zelf de balans vindt tussen zelfacceptatie en zelfontwikkeling, tussen genieten en doen, tussen waarderen en werken, tussen stilstand en actie. Wees tevreden met wie je bent en wat je hebt, terwijl je op weg bent naar groei en verandering. Want waar je ook naar toe groeit, je neemt altijd jezelf mee!