geduld

De enige plek waar succes vóór werk komt, is in het woordenboek. Om te krijgen wat je wilt, moet je eerst werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt niet verwachten dat je met één poging al je uitdagingen oplost. Alles wat de moeite waard is, heeft tijd nodig om te groeien. Zonder geduld is niets mogelijk – maar mèt geduld is alles mogelijk!

Ik wil het nu, vandaag nog!

Ik ken niemand zonder uitdagingen. We zoeken allemaal wel iets om te verbeteren:
we willen meer zelfvertrouwen, minder stress, meer succes, betere relaties, een betere job en meer geluk. Ook al is ieder mens verschillend, we willen wel allemaal min of meer hetzelfde. En hoe sterker we het willen, hoe sneller we het willen. Dat veroorzaakt een denkfout: “Als ik het wil, dan moet ik het toch ook directkunnen krijgen?”

Helaas niet. Je kunt veel meer bereiken dan je denkt, maar het is een illusie te denken dat je het ook meteen bereikt. Veel mensen zien dit niet in. Ze kijken naar het succes of geluk van anderen en vergeten hoeveel tijd het die mensen heeft gekost. Ze denken dat het anderen gewoon is overkomen – zo maar. Ook dat is meestal niet waar.

Alles is op te lossen met wat geduld.

Wil je meer succes? Bestudeer dan hoe succes werkt. Alles is te verklaren, ook succes. Wil je meer zelfvertrouwen? Onderzoek dan waar je onzekerheid vandaan komt. Alleen door jezelf te analyseren kun je ontdekken wat je tegenhoudt en hoe je dit kunt oplossen. Je kunt niet veranderen wat je niet erkend of begrijpt. Alles is te verbeteren met wat geduld, maar niets is te verbeteren als je geen geduld hebt!

In deze tijd moet alles snel. Zoals een cliënt laatst zei: “Het moet snel, makkelijk, gratis en met garantie!” Het is begrijpelijk dat we dat willen. Maar toch is dit een illusie. Juist deze illusie voorkomt dat we krijgen wat we willen. Ongeduld is een van de grootste struikelblokken voor persoonlijke ontwikkeling.

Weet je het verschil tussen jou een computer?

Als je computer iets moet kunnen, dan download je een applicatie: snel, makkelijk, gratis en met garantie! Als jij iets wilt kunnen, dan werkt het anders: Je moet tijd en energie in je eigen ontwikkeling steken. Je moet hard werken! Als een stukje software genoeg zou zijn, had je wel een USB-poort op je voorhoofd, nietwaar?

Succes zonder inzet bestaat niet.

Alles wat je wilt bereiken is het resultaat van persoonlijke ontwikkeling. En alles in je persoonlijke zoektocht is het resultaat van je inzet en geduld. Soms krijg ik een e-mail van mensen die zeggen: “ Jouw site, artikelen, bezoekers, enzovoort, die wil ik ook wel!” Ze vergeten dat dit het resultaat is van jarenlang hard werken. Als ik vraag “Ben je bereid om hier vijf jaar fulltime aan te werken?”, dan wordt het stil.

Andersom geldt het natuurlijk ook. Ik zou graag goed gitaar willen spelen, maar heb het er niet voor over elke dag te oefenen. Ik kan toch niet verwachten dat ik met één keer oefenen een hit scoor? Maar als muziek belangrijk genoeg voor je is, dan heb je het er wèl voor over. Elk succes is het resultaat van oefenen en voor oefenen hebben we geduld nodig…

Alles wat de moeite waard is, heeft tijd nodig.

Mensen zijn natuurlijk complexer dan computers. We hebben soms jarenlang bepaalde patronen herhaald. Je kunt niet verwachten dat dit in één dag gaat veranderen. Maar je kunt wèl verwachten dat als je investeert in je persoonlijke ontwikkeling, je uiteindelijk een oplossing vindt.

Verwacht niet dat met één poging alles is opgelost. Soms vertelt iemand me: “Ik heb dat artikel gelezen, maar voel me niet anders. Ik heb die eerste cursusles doorgebladerd, maar heb nog steeds dit probleem.” Hoe kan ik duidelijk maken wat zo overweldigend logisch is? Je komt er niet door iets één keer te proberenAlles wat de moeite waard is, heeft tijd nodig.

Een dubbele voorsprong.

Als je inziet dat persoonlijke ontwikkeling de basis is voor elke verandering, dan heb je al een voorsprong! Veel mensen beseffen dit niet en blijven zoeken in de buitenwereld naar hun geluk of succes. Alles wat je in de buitenwereld creëert, heb je eerst in jezelf verandert. Zo werkt het nu eenmaal.

Als je daarnaast begrijpt dat elke persoonlijke verandering tijd nodig heeft, dan heb je een dubbele voorspong. Als je geduld hebt – ook met jezelf – kan er eigenlijk weinig meer misgaan. Dan heb je alle ingrediënten om geluk en succes te bereiken. Het enige dat er dan nog ontbreekt, is de wetenschap hoe je dit het snelstbereikt.