Geluk

Wil je kiezen voor geluk of wil je doorgaan jezelf te saboteren? Kiezen voor geluk doe je pas als je denkt dat je het verdient. Deze inzichten helpen je (nog) gelukkiger te worden!

Wat is geluk?

Mijn definitie van geluk is heel eenvoudig: het is tevreden zijn met jezelf en met je leven. Geluk is eigenlijk hetzelfde als liefde: het is de afwezigheid van weerstand. Als je gelukkig bent, heb je lief en als je lief hebt, ben je gelukkig.

In beide situaties is er geen weerstand tegen het leven. Je bent tevreden met jezelf, met andere mensen en met je leven. Dus geluk en liefde – en tevredenheid – zijn eigenlijk van hetzelfde ‘spul’ gemaakt.

Sommige mensen kiezen ervoor om niet gelukkig te zijn.

Hoe raar het ook klinkt, sommige mensen willen gewoon niet gelukkig zijn. Nu denk je misschien: ben je soms gek? Wie zou er nu niet gelukkig willen zijn? Nou, dat zou je verbazen!

Misschien moet ik het anders zeggen:

Sommige mensen hebben niet door dat ze onbewust hun eigen geluk saboteren. Ze willen wel gelukkig zijn, maar tegelijkertijd doen ze precies het tegenovergestelde van wat hun gelukkig gaat maken.

Ik geef je een aantal voorbeelden:

Zelfsabotage in plaats van kiezen voor geluk.

Neem iemand die van de ene naar de andere relatie gaat. Deze persoon wil eigenlijk een vaste relatie, maar elke keer als een relatie serieus dreigt te worden, vinden ze wel iets ‘fouts’ in hun partner. Dan trekken ze zich terug in hun eigen schulp of maken ze ruzie. Weg is de relatie, op naar een nieuwe… Is het toeval? Nee, zeker niet!

Neem iemand die het liefst een heel ontspannen en relaxed leven wilt leiden, maar gedreven wordt door een tomeloze ambitie om zichzelf te bewijzen. Deze persoon moet per se carrière maken, moet per se presteren op het hoogste niveau, moet per se complimenten of bewondering ontvangen.

Hij of zij wil eigenlijk daarmee stoppen om meer te genieten van het leven, maar het lukt gewoon niet.

Neem iemand die zichzelf continu bekritiseert en onbewust zijn/haar ergste vijand is. Die persoon wil dolgraag gelukkig zijn met zichzelf, maar op een dieper niveau speelt er iets anders: torenhoge verwachtingen van zichzelf waaraan hij of zij onmogelijk kan voldoen.

Stom, stom stom!

Elke keer als het niet lukt om te voldoen aan die verwachtingen, zijn deze personen teleurgesteld over zichzelf en geven ze zichzelf op de kop:

“Stomkop! Dat had je veel beter moeten doen! Waarom doe je het nou nooit eens goed?”

De perfectionist is geboren en gelukkig zijn met zichzelf wordt zo een onmogelijke taak.

Oude patronen blijven onbewust doordraaien.

In deze drie voorbeelden willen mensen heel graag gelukkig worden, maar door oude patronen, die al jarenlang draaien, saboteerden ze hun eigen geluk. En het meest tragische is, dat ze zich hiervan zelf niet eens bewust zijn! Ze weten gewoon niet dat ze het zichzelf bijna onmogelijk maken om gelukkig te zijn: met zijn partner, met hun carrière, met zichzelf.

Deze overtuigingen staan je geluk in de weg.

In het eerste voorbeeld van de persoon die van relatie tot relatie gaat, is de overtuiging bijvoorbeeld:

Een relatie moet spannend blijven. Of: ik ben niet goed genoeg voor een ander. Of: de ander is nooit goed genoeg voor mij. Of: als ik iemand verlaat, dan verlaten ze mij tenminste niet.

In de tweede voorbeeld van de persoon die continu moet presteren, is de overtuiging misschien:

Ik moet altijd de beste zijn! Als ik niet presteer, dan houden mensen ook niet van me. Als ik niet beter bent dan anderen, dan lopen ze me voorbij. Als ik de baas word, dan heb ik tenminste controle over andere mensen. Zo krijg ik meer waardering en respect.

In de derde voorbeeld, van de persoon die zichzelf altijd bekritiseert, is de overtuiging misschien de volgende:

Ik ben het niet waard om tevreden te zijn met mezelf. Als ik tevreden ben met mezelf, dat doe ik nooit meer wat. Alleen als ik 200% mijn best doe, mag ik tevreden zijn over mijzelf. Als ik tevreden ben met mezelf, dan word ik arrogant.

Kiezen voor geluk doe je alleen als je denkt dat je het echt verdient.

Zo zie je dat in de meeste gevallen geluk iets is dat je zelf bepaalt. Je bepaalt zelf of je gelukkig bent en je bepaalt zelf in welke mate je gelukkig bent. Gelukkig zijn is nooit toeval, het is altijd een beslissing!

Het is natuurlijk wel afhankelijk van de situaties in je leven. Maar vroeg of laat gaan we allemaal door dezelfde uitdagingen in ons leven heen. En de mensen die ondanks die uitdagingen toch gelukkig zijn, zijn de mensen die hebben besloten dat ze gelukkig zijn – wat er ook gebeurt.

Wanneer is het makkelijk om te kiezen voor geluk?

Kiezen voor geluk is eigenlijk heel makkelijk. Het enige dat je nodig hebt, is het inzicht dat het doel van je leven is om ervan te genieten. Dat is het belangrijkste doel.

Als je gelukkig bent, dan help je daar iedereen mee die met jou in aanraking komt. Als je ongelukkig bent, dan heeft dat ook effect op iedereen die jou ontmoet. Dus gelukkig zijn doe je niet alleen voor jezelf, je doet het ook om de wereld om je heen een stukje beter te maken.
Zo sla je twee vliegen in één klap!

Iedereen kan kiezen voor geluk.

Dus kiezen voor geluk is makkelijk als je inziet dat het enige dat je echt in het leven moet doen, is… gelukkig te zijn. Je moet ademhalen en je moet gelukkig zijn. Als dat is gelukt, dan heb je een succesvol leven, wat mij betreft.

Of je dan een kassamedewerker bent of een directeur, of je mooi of lelijk bent, of je geld hebt of arm bent, dat is allemaal veel minder belangrijk. Ben je gelukkig? Daar gaat het om!

Dus kies voor je geluk. Het is niet moeilijk. Hier is de beste vraag die jezelf kunt stellen om te kiezen voor geluk…

De beste vraag om te kiezen voor geluk.

“Word ik hier blij van?”

Deze vraag kun je ook in duizend andere varianten stellen:

Word ik hier gelukkig van? Voel ik me er goed bij? Voelt dit licht aan? Knap ik hiervan op? Krijg ik hier een enthousiast gevoel van?

Je weet precies wat ik bedoel, toch? Het is een heel simpele vraag, maar de allerbelangrijkste vraag in je leven!

Gebruik deze vraag als je kompas. Elke keer als je een keuze moet maken, elke keer als je twijfelt tussen twee wegen die je kunt inslaan, stel jezelf dan deze vraag:

“Word ik hier blij van?”

Zo ja, dan moet je daar meer mee doen. Zo nee, dan moet je er minder mee doen. Dan moet je daar niet voor kiezen, dan moet je die weg niet inslaan, dan moet je iets anders gaan doen.

Wat een ander denkt, bepaalt niet jouw leven.

Er is nog één belangrijk inzicht om die keuze te kunnen maken.

Alle redenen in de buitenwereld om iets te doen, zijn totaal niet belangrijk. Dus als je zegt: “Ik maak deze keuze omdat het beter is voor andere mensen, omdat het meer geld oplevert, omdat iedereen het doet, omdat het normaal is, omdat het een verstandige keuze is”, dan zijn die redenen niet belangrijk.

Het gaat er niet om wat andere mensen ervan vinden, het gaat er niet om wat zij ervan denken. Het gaat er alleen om welke keuze jou gelukkig gaat maken. Dat is het enige dat telt.

Iedereen naar links? Dan ga jij naar rechts!

Dus zijn al je vrienden hetero en voel jij iets voor je eigen sexe? Nou, dan gaat dat je gelukkig maken en dan moet je daar iets mee doen!

Zijn al je maatjes carrière aan het maken en wil jij liever gewoon een creatief beroep kiezen dat niet zoveel verdient? Nou dan moet je daar iets mee doen, want dat gaat je gelukkig maken!

Zijn al je vriendinnen zwanger en heb jij geen enkele behoefte om kinderen te krijgen? Nou, dan moet je daar iets mee doen, want dat gaat je kennelijk gelukkiger maken…

Dus kiezen voor geluk is makkelijk, maar er zijn twee voorwaarden:

Luister beter naar je gevoel en je wordt gelukkig.

Je moet echt leren luisteren naar je gevoel.

Je moet afleren te luisteren naar wat de wereld daarvan vindt.

Dat is de enige manier om te kiezen voor geluk, dat is de enige manier om ooit gelukkig te worden.

Weet je nog mijn definitie van geluk? Tevreden zijn met jezelf en je leven? Dat kun je alleen maar zijn als je je leven leeft volgens je eigen standaarden. Als je luister naar je eigen gevoel en niet naar de overtuigingen van andere mensen. Als je je leven leeft op je eigen manier.

Dus kiezen voor geluk is eenvoudig, maar het is niet makkelijk!

Het vereist oefening, het vereist levenservaring, het vereist inzicht, het vereist wijsheid. Maar bovenal vereist het dat je jezelf zoveel waardeert dat je het niet toestaat om ongelukkig te zijn.

Omdat je inziet dat het leven te kort is om je niet goed te voelen. Alles geluk belangrijk genoeg is voor je, dan zul je het zeker vinden! Dan weet je niet anders dan te kiezen voor geluk, dan gaat het automatisch.