Meer zelfvertrouwen

Wil je je ego loslaten? Dan heb je dit inzicht nodig.

Je ego is je grootste beperking. Je ego is een bundel angst en onzekerheid. Het is altijd op zoek naar erkenning en geruststelling. Dus hoe laat je dat los? Waarom is dat zo lastig? Hoe meer zelfvertrouwen, hoe kleiner je ego wordt. Dus als je je ego wilt loslaten, lees dan de tips en inzichten in dit artikel.

Je ego is je grootste beperking

Het zijn niet de andere mensen die je tegenhouden gelukkig te zijn. Het is niet de regering die je tegenhoudt succesvol te worden. Het is vooral je eigen ego die voorkomt dat je tevreden bent met jezelf en je leven.

Word wakker!

Je ego is je grootste beperking. Het is dat gedeelte van je dat meestal angstig is. Dat altijd behoefte heeft aan erkenning, waardering en geruststelling. En het probleem is dat het ego nooit genoeg heeft! Het is continu op zoek naar nòg meer erkenning, waardering en geruststelling.

Waarom? Omdat het bang is!

Nee, niet jij – maar je ego!

Wat is je ego dan precies?

Je ego is de identificatie van jezelf met een onjuist denkbeeld. Dat betekent dat het ego een verhaaltje in je hoofd is. Dat verhaaltje over jezelf heeft niets te maken met wie je werkelijk bent. Het is een verzinsel, het is een fantasie.

Het ego is dus eigenlijk een dramafilm waarin er altijd problemen zijn en de hoofdpersoon nooit gelukkig is. Het ego is een constante soap opera. Alsof je 24 uur per dag Netflix hebt opstaan in je hoofd. Altijd drama, nooit eens rust.

Heeft iedereen last van een ego?

Natuurlijk hebben we allemaal verhalen over onszelf – en veel van die verhalen zijn prima. Maar het ego is vooral gemaakt van negatieve verhalen en angstige verhalen. Het is eigenlijk een cluster van gespannen gedachten die voorkomen dat je relaxed en gelukkig kunt zijn.

Wees gerust: bijna iedereen heeft last van een ego!

Maar sommige mensen hebben ook last van een groot ego…

Wat is een groot ego?

Als mensen zeggen: “Ach man die heeft echt een enorm ego!”, wat bedoelen ze dan? Dan bedoelen ze iemand wiens verhaal nog véél angstiger en gespannen is dan normaal. Die zich nog onzekerder voelt…

Bijvoorbeeld iemand die ontzettend lange tenen heeft en onmiddellijk geïrriteerd is door andere mensen. Of de directeur die zo nodig zijn personeel naar beneden moet halen. Of een kennis die altijd bezig is zichzelf op te hemelen. Of iemand die heel erg jaloers is en niemand vertrouwt.

Iemand met een groot ego moet continu belangrijk gevonden worden.

Waarom? Wel, omdat die persoon in de kern hartstikke onzeker is! Want als je je goed voelt over jezelf en zelfvertrouwen hebt, dan heb je helemaal geen behoefte om jezelf ‘groter’ te maken. Dan ben je – in je eigen ogen – al groot genoeg.

Stel dat ik zeer onzeker ben en een bekende tegenkom op straat. Dan heb ik twee keuzes:

1 – Ik kan mezelf groter (belangrijker) maken.
2 – Ik kan de ander kleiner maken.

Dus ik kan over mezelf opscheppen, of ik kan de ander kleineren. In beide gevallen wordt mijn ego gestreeld en wordt mijn onzekerheid gerustgesteld. In elk geval voor een paar minuten, want het ego blijft natuurlijk onzeker, hoe het gesprek ook loopt…

Waarom zou je je ego loslaten?

Het belangrijkste voordeel van je ego loslaten, is dat je eindelijk eens kunt ontspannen. Want je ego verdedigen is ongelooflijk vermoeiend!

Je moet continu iedereen overtuigen hoe belangrijk je wel niet bent. Je moet vaak de prestaties van andere mensen naar beneden halen, zodat jij zelf groter lijkt. Het is dodelijk vermoeiend om het onzekere ego te verdedigen en te versterken.

Daar kun je gelukkig voor altijd mee stoppen als je besluit om je ego los te laten.

Maar waarom is dat vaak zo lastig?

Als je ego loslaten niet lukt…

Je kunt je ego niet opzij zetten – niet zomaar. Het is niet even een jas die je uittrekt. Het ego is het gevolg van jarenlange denkpatronen.

Stel dat je bij een zwembad naast een kind staat. Het kind heeft opblaasbandjes om zijn armen. Het wil vandaag voor het eerst in het diepe zwemmen. Maar dat heeft het nog nooit gedaan…

Denk je dat het helpt als je zegt:

“Ach, niet zo moeilijk doen zeg! Kom, gewoon er inspringen! Niks aan de hand, wees niet zo watje! Gewoon springen!”

Hoe meer onzekerheid, hoe meer het ego jou vasthoudt.

Natuurlijk is het niet zo makkelijk. Het kind voelt zich onzeker. Hoe meer onzekerheid, hoe moeilijker het is om de sprong te wagen.

Het kind heeft immers nog nooit in het diepe gezwommen! Logisch dat het bang is!

Dit is precies het probleem met het loslaten van het ego: het ego is in de kern ook angstig. Het voelt zich niet genoeg, het heeft niet genoeg zelfvertrouwen. Dat kun je niet zomaar loslaten, dat heeft tijd nodig. Je moet ermee oefenen.

Totdat je met voldoende inzicht en oefening, het ego loslaat.

Maar als je dat echt wilt, is er wèl een oplossing!

Hoe kun je je ego loslaten of opzij zetten?

Hoe kun je ego overwinnen, of je ego overstijgen? Dat is eigenlijk relatief makkelijk. Je hoeft er alleen voor te zorgen dat je meer vertrouwen krijgt in jezelf.

Hoe meer je vertrouwt op je eigen vaardigheden en je eigenwaarde – hoe zekerder het ego zich voelt. Wat gebeurt er dan?

Hoe zekerder het ego zich voelt, hoe kleiner het wordt…

Zie het zo: Als er veel angst is, is er veel ego. Als er veel zelfvertrouwen is, wordt je ego steeds kleiner. Je hoeft je niet meer te bewijzen. Je hoeft niet zoveel aandacht te krijgen – of complimenten te ontvangen. Je hoeft niet zoveel moeite te doen voor erkenning of waardering…

… en je hoeft zeker niet andere mensen omlaag te halen, want je voelt je totaal niet aangevallen door hun prestaties.

Je voelt je gewoon zeker over jezelf – punt.

Poeffff! Zegt het ego…

Dus hoe meer zelfvertrouwen, hoe zekerder je ego zich voelt en hoe kleiner het wordt.

Aangezien het ego uit angst bestaat, wordt het met zekerheid juist kleiner.

Dit zorgt ervoor dat je je steeds relaxt voelt, wat er ook gebeurt. Het verhaaltje in je hoofd stopt. De zelfkritiek stopt. De behoefte om jezelf groter te maken stopt.

Alles wat je voorheen deed uit angst stopt. In plaats daarvan ga je dingen doen vanuit vertrouwen en liefde en vreugde.

Aan het begin van het artikel zei ik dat je ego je grootste beperking was. Kun je dit nu inzien?

Als je meer zelfvertrouwen ontwikkelt, zal je ego niet meer je grootste beperking zijn.