Wees gelukkig – ook zonder reden!

Wat moet er in je leven gebeuren, voordat je gelukkig kunt zijn? 

Als je mensen vraag wat hen gelukkig maakt, dan antwoorden ze: “Een leuke partner, goede vrienden, een succesvolle baan, genoeg geld, meer vrije tijd.” Ook denken sommigen dat ze gelukkig worden van de laatste mode,een nieuwe smartphone of een nieuwe auto. Dat is de reden dat we altijd op zoek zijn naar àl die dingen: we hopen dat het ons gelukkig maakt…

Vaak is ons geluk van korte duur : De smartphone waar je zo blij mee was, is een jaar later verouderd.  De partner die je per se moest hebben, is nogal saai geworden. De succesvolle job lijkt nu slechts een opstapje. Wat je gelukkig maakt, lijkt vaak tijdelijk. Kunnen we niet gewoon gelukkig zijn – en gelukkig blijven?

We vergelijken ons huidig leven continue met ons droomleven. Elke keer als we iets missen op een bepaald gebied, dan voelen we ons ontevreden. Als we alleen maar dat éne ding nog zouden hebben, dan voelen we ons weer goed! Het lijkt alsof ons geluk altijd nèt buiten handbereik ligt. We kunnen er even aan proeven en vervolgens ontsnapt het weer…

Als je geluksniveau continue schommelt, dan ligt dat waarschijnlijk aan de voorwaarden die je stelt. Als je alleen gelukkig bent met een miljoen op de bank, de media aan je voeten en een Nobelprijs op je nachtkastje, dan is er werk aan de winkel! Maar de meeste voorwaarden zijn natuurlijk niet zo radicaal. En toch hebben we allemaal redenen nodig om gelukkig te kunnen zijn.

Wat als je gelukkig zou zijn zonder een bepaalde reden? Dat klinkt miss als een illusie, nietwaar? Maar als het je zou lukken…

Dan zou je je goed voelen, ook al heb je op dit moment geen relatie. Dan zou je gelukkig zijn, ook zonder die succesvolle baan. Sommige mensen hebben alles en zijn niet gelukkig. Sommige mensen hebben zeer weinig, maar zijn wel gelukkig. Zou je gelukkig kunnen zijn, zomaar, zonder reden? Jazeker!

Geluk is meestal een beslissing. Je bent gelukkig als je jezelf toestemming geeft gelukkig te zijn. 

De volgende keer dat je ontevreden bent, zeg eens tegen jezelf: “Ik ben gelukkig zonder reden!” Het klinkt misschien vreemd, maar door dit tegen jezelf te zeggen, bevestig je:

1. Dat je gelukkig bent.
2. Omdat je besluit dit te zijn.
3. Ook al is er geen specifieke reden voor.
4. Zelfs al zijn dingen nog niet perfect!

Als je je voorwaarden loskoppelt van je geluksgevoel, dan ben je vrij. Je bent vrij om je goed te voelen – ook al is niet alles perfect. Want komt er ooit een moment dat alles perfect is – en ook zo blijft? Waarschijnlijk niet. Of misschien alleen als je gelukkig kunt zijn zonder reden. Dan is elk moment perfect…

Je zult merken dat er regelmatig iets ontbreekt op een bepaald gebied in je leven. Maar waarom zou dat betekenen dat je niet gelukkig kunt zijn? 

Geluk is eigenlijk een gevoel. En hoe je je voelt, bepaal je zelf. Als er duizend dingen moeten gebeuren voordat je je gelukkig voelt, dan maak je het jezelf erg moeilijk. Als je je gelukkig voelt, ook zonder een bepaalde reden, dan maak je het jezelf ontzettend makkelijk. Is dat niet wat je wilt? Stop met redenen te zoeken waarom je niet gelukkig kunt zijn. Wees gelukkig – ook zonder reden!