Life can only be understood backwards,
but it must be lived forwards.

Vandaag wil ik het met jullie hebben over “de kracht van reflectie” even stil staan voor we weer door gaan. Het is iets dat we nog soms te weinig doen, maar als men het doet, geeft het zoveel waarde en inzichten.
Dus neem deze maand ook even de tijd om te kijken wat er echt toe heeft gedaan voor jou in 2021.

Reflecteren kan je heel veel bijbrengen, reflecteren is niets anders dan een spiegel voor houden. Je leert uit jouw ervaringen, zowel de goede als de mindere en stuurt dan bij op basis van wat je hebt ervaren.
Als je voor jezelf doelen had gesteld in 2021, dan is reflectie een manier om te kijken of je jou wel nog steeds op de goede weg bevindt. En, of je misschien een andere weg dient in te slaan.
Ga dan kijken wat er jou in de weg stond.
Terugblikken is een goede manier om te zien of je nog steeds vanuit jouw waarden leeft. Of wat je doet nog steeds bij jou past.

Volgende vragen helpen jou om hierbij stil te staan:
“Doe ik wel nog wat bij me past?”
“Wat ik doe, wordt ik daar blij of verdrietig van?”
“Wat kost mij meer energie dan dat ik er krijg?
Waarvoor ben je vooral dankbaar als je terugblikt op 2021?
Wat was iets dat je 2021 meer van hebt gedaan, dat misschien terug in je leven kwam en waar je dit jaar meer van wil? En, wat wil je kwijt? Wat was iets dat aan bod kwam en dat je wil schrappen uit je leven?
Hoe ging jij om met de veranderingen ? Wat is iets dat je daaruit over jezelf geleerd hebt?
Geef jij je genoeg over aan rust? Luister je naar het fluisteren van je lichaam, als je merkt dat je te druk bent geweest? Gaf 2021 jou meer richting in je leven? Of ben je jezelf eerder kwijt geraakt?
Waar kijk je naar uit in 2022? Heb je er zin in? Of zie je er tegenop? En indien je er tegenop ziet, wat kan je doen om dit gevoel te omarmen?
Welke kleine dingen hebben 2021 voor jou heel waardevol gemaakt? Als je binnen een paar jaar terug zou blikken over 2021, wat zou het specifiek zijn dat jou is bijgebleven?

De bedoeling is om uiteindelijk meer vanuit jouw waarden, jouw eigen kracht te gaan leven. En doe dit lieve mensen, je gaat je zoveel beter voelen dan!!
Voila, hierbij ga ik het laten. Voldoende stof tot nadenken zou ik zeggen 😉